Jan Kalivoda: Dotaz zní: K

type: autorská
place of exhibition: Sociologický ústav AV ČR, v. v. i.
date of exhibition: 2013/11/01 - 2013/11/30

note:
V rámci Týden vědy a techniky: Fascinace světem

Tématem instalace je dotazník, respektive data, která byla sesbíraná za účelem poznání naší společnosti. Pro výstavu byl využit volný prostor v útrobách budovy Sociologického ústavu AV ČR, v.v.i., kde vznikají dotazníky nejen v rámci výzkumů veřejného mínění, ale zejména v rámci vědecko-výzkumných projektů, které se zabývají společností, zejména českou.

Koncept celé výstavy je založený na otázkách vybraných na základě kritéria času a náhodně vybraných tématech, která se od roku 1946 realizovala v Československu, později v České republice. Doprovodné texty představují historii dotazníkových šetření.

Příběhem celé instalace je spojení umění a vědy. Instalace Jana Kalivody je založena na typografickém zpracování zadaných otázek a práci s daným prostorem. Různá písma korelují s dobou vzniku dotazníkového šetření, respektive vybrané otázky. Autor instalace typograficky sleduje a vypichuje momenty zmiňovaných událostí. Vytváří obrazy, které mají hlubší smysl. Například u otázky „Řekl byste, že čin Jana Palacha spíše prospěl nebo spíše uškodil zemi a národu“ z roku 1969 Kalivoda využívá písmo, které asociuje font deníku Rudé právo. Nebo u otázek z devadesátých let, kdy se naše komunikace začala přizpůsobovat novým komunikačním cestám, zejména digitálním, ať už v sms nebo v emailech, používá kombinaci fontů bez diakritiky a čárového kódu.

Více na https://www.soc.cas.cz/akce/instalace-jana-kalivody-dotaz-zni-k

Jan Kalivoda: Dotaz zní: K

person   born
Kalivoda Jan   1981    

Jan Kalivoda: Dotaz zní: K

institution, city, address
Sociologický ústav AV ČR, v. v. i., Praha, Jilská 1, Praha 11000