Členové Hollaru a známková tvorba

type: kolektivní
place of exhibition: Galerie Hollar
date of exhibition: 2023/07/13 - 2023/08/06

note:
Pokud zapátráme v historii známkové tvorby, mezi prvními tvůrci najdeme právě členy spolku Hollar, ať už to byl Max Švabinský, V. H. Brunner, později Karel Svolinský, Jaroslav Šváb, Bedřich Housa a dále Josef Liesler, Jiří Švengsbír, Václav Sivko, Vladimír Lukavský, Ivan Strnad, Josef Herčík, Rostislav Vaněk, Oldřich Kulhánek, Vladimír Suchánek a tak dále, a tak dále.

Tato výstava si vytkla za úkol zmapovat podíl současných členů SČUG Hollar na tvorbě známek. Každý z vystavujících si již vytvořil, řekl bych, svébytný rukopis, jehož autorství je natolik výrazné, že podle známek lze rozpoznat i autora – jako například výrazné kresby portrétů od Evy Haškové nebo malebně zpracované krajiny či hrady a zámky Adolfa Absolona; známky Martina Srba, kde se ukáže jeho mistrovství v ryteckém přepisu historických grafik do formátu známky; detailně provedené technické kresby starých strojů Milana Bauera; jednoduchý, přitom výrazný autorský rukopis poetických kreseb Anny Khunové; schopnost Jana Kavana či Pavla Sivka přistoupit k námětu vždy s novým pohledem ztvárnění. Věcně, s perfektní kresbou, si umí vybrat motiv – také díky znalostem z historie – Karel Zeman; jemná, lehce nahozená kresba, která ale dovede plasticky vyjádřit postavu i tělo zvířete, to jsou známky Ladislava Kuklíka. Známky Dušana Kállaye, vždy s dobře vymyšleným motivem virtuozní kresbou, která je rozhodující součástí výsledné podoby známky. A pak je tu opravdu již na první pohled rozpoznatelná velmi originální kresba Jiřího Slívy, která svým humorem zaujme snad každého.

Jako hosté se této výstavy účastní již známí autoři současných známek Libuše a Jaromír Knotkovi, jejichž známkové aršíky, ať už s motivy flóry či fauny, jsou malými grafickými díly – a proto jsou velmi vyhledávané nejen mezi sběrateli známek. Nakonec je třeba zmínit známky Jana Mageta, opět s výrazně komponovanými motivy, které jsou zdůrazněné použitou formou, jež plně odpovídá obsahu.

Je to prostě výstava, která chce ukázat dnešní napojení na práci našich předchůdců. A já věřím, že všichni zúčastnění autoři jsou jejich dobrými pokračovateli.

Pavel Sivko

Členové Hollaru a známková tvorba

person   born
Absolon Adolf   14. 7. 1937    
Bauer Milan   11. 8. 1960    
Hašková Eva   4. 1. 1946    
Kállay Dušan   19. 6. 1948    
Kavan Jan   8. 3. 1947    
Khunová Anna   18. 7. 1946    
Knotek Jaromír   18. 2. 1949    
Knotková Libuše   23. 5. 1949    
Kuklík Ladislav   1. 8. 1947    
Maget Jan   3. 1. 1943    
Sivko Pavel   24. 1. 1948    
Slíva Jiří   4. 7. 1947    
Srb Martin   29. 9. 1954    
Zeman Karel   7. 12. 1949    

Členové Hollaru a známková tvorba

institution, city, address
Sdružení českých umělců grafiků Hollar, Praha, _

Členové Hollaru a známková tvorba

person   born
Sivko Pavel   24. 1. 1948    

Členové Hollaru a známková tvorba

group, *creation, notes
Sdružení českých umělců grafiků Hollar, *1917