Zuzana Jírová a Filip Hauer: Roman Road & London DLC

type: kolektivní
place of exhibition: Ateliér Ladislava Šalouna
date of exhibition: 2024/06/15 - 2024/07/14

note:
Společný projekt Zuzany Jírové a Filipa Hauera zkoumá úzkosti, nejistoty a rozpory každodenního života v kontextu současné kapitalistické ekonomiky. Výstava rozvíjí jejich dřívější projekty: zčásti fiktivní příběh inspirovaný zážitky z Erasmu – Roman Road a dystopii blízké budoucnosti s názvem London DLC.
Komiks Zuzany Jírové Roman Road a rozšíření hry Workers Out of Office: London DLC Filipa Hauera se zaměřují na spojité problémy – nedostatek času a prostoru pro individuální péči a tvorbu v kompetitivním světě hegemonie kapitalismu. Fikce migrace z periferie do centra je ve společném projektu zrcadlem snění o lepším životě, které se v realitě rozpadá pod tlakem neoliberální ideologie, automatizace a klimatické krize.
„Spojujícím momentem je pro nás představa možnosti živit se uměním, která ve své ideální formě zastupuje svobodnou a smysluplnou práci. Jde o momenty spekulativní fikce, naděje na smysluplnou činnost, která proklouzává mezi prsty, nebo o úzkosti ze společenských problémů schovaných do zásuvek, které mají každou chvíli explodovat.“
Roman road – pohled na fikci mezilidských vztahů seshora. Vztahové interakce „”pod lupou“”. Katka, -hrdinka zajatá v klišé uměleckého snu. Ke snu, který nemá horizont, prochází trnitou cestou, která nezůstává bez významu, nelze však stále dojít ke štěstí, ačkoliv se jí již podařilo svou tvorbu v Londýně zpeněžit. Fiktivní sběratel umění je slizce typický svojí posedlostí vizuálním uměním a krásou obecně. Zuzana pojímá dům jako prostor pro svá doznívající traumata. Vzdálený pohled z perspektivy voyera odcizuje výrazy charakterů. Ti se snaží zalíbit pozorovatelům, kteří hodnotí jejich výstupy i smysl jejich života skrz to, jak s ním nakládají.
Workers Out of Office: London DLC – odehrává se v dystopické blízké budoucnosti, kde se rozpadá sociální stát a trh práce se pomalu hroutí. Střední Evropu sužuje sucho, konzervativní pravice získává na moci a na hranicích Čech a Rakouska se rozrůstá poušť. Hrdinka hry se ve fiktivním periferním městě snaží šetřit peníze na cestu do zahraničí a po sítích si píše se Zuzanou, která se nedávno vrátila do Londýna, kde zrovna hledá práci. Obě hrdinky řeší špatnou ekonomickou situací a diskutují o probíhajících krizích, jako je sucho, násilí v Londýně a kolabující trh práce. Zuzana se chce prosadit uměním, ale obě musejí většinu času věnovat boji o ekonomické přežití v blízké budoucnosti. Krize ale otevírá i novou cestu k hledání vlastní schopnosti smysluplně jednat v krizovém světě a otázku, jak se znovu organizovat.
Zuzana Jírová (1996) je vizuální umělkyně, která ve své práci využívá různých prostředků od tradiční malby, přes kresbu, po digitální média. Pracuje se svým digitálním tabletem, její výrazové polohy oscilují mezi abstraktním a konkrétním. Výslednými momenty jsou buď abstraktní digitální útvary a obrazy, či kreslené záznamy osobních prožitků z různých prostředí s mezilidskými sociálními interakcemi.
Filip Hauer (1990) je vizuální umělec. Je studentem doktorského programu AVU v Ateliéru nových médií I. Ve svém doktorském projektu Alegoritmická práce se zaměřuje na zkoumání kritické a spekulativní možnosti média digitálních her, xeno-her, herní směny a její ideologie.

Zuzana Jírová a Filip Hauer: Roman Road & London DLC

person born
Hauer Filip 1990
Jírová Zuzana 1996

Zuzana Jírová a Filip Hauer: Roman Road & London DLC

institution, city, address
Akademie výtvarných umění, Praha, U Akademie 4

Zuzana Jírová a Filip Hauer: Roman Road & London DLC

katalog kolektivní
  published   title (subtitle)
  2024   Zuzana Jírová a Filip Hauer: Roman Road & London DLC