Magdaléna Rybanská: Browsing Bruises

type: autorská
place of exhibition: Basement Gallery
date of exhibition: 2024/07/27 - 2024/08/30

note:
Pro basement gallery Magdaléna Rybánská připravila multimediální instalaci, která nás provází dlouhým, ale pokojným pádem králičí norou Lewise Carrolla a jeho Alenkou v říši divů, která slouží jako nadužívaná metafora pro dezorientující sestup do digitálního prostoru. Vystihuje tak nám všem notoricky známý pád skrze obrazovku, který je zkušeností pro všechny ztrácející se v hlubinách internetu. V této tzv. rabbit hole se čas stává relativním a nabízí nám tak odstup od traumat a monotónnosti života. Naši nesnesitelnou lehkost bytí jsme si zvykli ošetřovat právě různými adaptacemi virtuálních technik zmiznutí.

Propadání vizuálním prostorem internetových děr zodpovídá o modřinách, podlitinách a škrábancích, které nacházíme a budeme nacházet na tělech budoucnosti. V současné době, ve které naše životy stále víc provádí pády rozhraními digitálních krajin, prochází lidská těla a mozky kognitivními změnami, již nám zobrazují vcelku děsivý obraz o právě člověku budoucím.

Aplikováním vizí a varování z žánru spekulativní evoluce, prokázaným degradováním kvality našich těl důsledkem času stráveném prokrastinací, Magdaléna pseudo-teoreticky sochařsky zkoumá jak by se lidé v odpovědi na současný způsob života mohly dále vyvíjet.

Magdaléna Rybanská: Browsing Bruises

person born
Rybanská Magdaléna 1999

Magdaléna Rybanská: Browsing Bruises

institution, city, address
Basement Project, z.s., Olomouc (Olomouc), Polívkova 9a

Magdaléna Rybanská: Browsing Bruises

plakát
  published   title (subtitle)
  2024   Magdaléna Rybanská: Browsing Bruises