Súťažná výstava sluchovo postihnutých umelcov Európy

type: kolektivní
place of exhibition: Nitrianska galéria (1999- )
date of exhibition: 2006/01/26 - 2006/02/12

note:
Salón
http://nitrianskagaleria.sk/event/sutazna-vystava-sluchovo-postihnutych-umelcov-europy/
Po dvoch rokoch, ktoré ubehli od 3. ročníka Medzinárodného festivalu kultúry nepočujúcich sv. Františka Saleského v Nitre sa opäť stretávame na pôde Nitrianskej galérie. Predchádzajúceho ročníka festivalu sa zúčastnili autori zo Slovenska a Francúzska. V tomto roku zaznamenávame podstatne bohatšiu účasť z krajín európskej únie – autori z Českej republiky, Francúzska, Litvy, Lotyšska, Ukrajiny, Veľkej Británie a Slovenska.
Na súťažnej výstave sú zastúpené viaceré výtvarné žánre – klasická maľba, akvarel, koláž, serigrafia, inscenovaná fotografia, digitálna tlač, šperk a textilný objekt. Z prezentovaných diel výtvarníkov vyberie medzinárodná odborná porota diela zodpovedajúce profesionálnym umeleckým kritériám. Myslím, že porota to nebude mať ľahké, pretože každým novým ročníkom festivalu sa zvyšuje umelecká úroveň autorských diel. Každý z prezentovaných autorov vo svojich dielach pretavuje individuálny výtvarný názor a rukopis.
Dielami geometrickej abstrakcie v technike akrylu sa prezentuje autorka českého pôvodu Ivana Tetauerová (1979). Diela s názvami Vidím trávu rásť…, Tok informácií či Nekonečno ju predstavujú ako zrelú umeleckú osobnosť. Vo svojich kompozíciách kladie dôraz na jasnú, ale hutnú paletu.
Nitrianskej verejnosti slovenskú autorku Lindu Svoradovú netreba zvlášť predstavovať. Už od založenia festivalu sa pravidelne svojimi dielami zúčastňuje tohto významného medzinárodného podujatia. Dnes prezentuje diela v technike oleja, v ktorej zaujme Krížová cesta I. – XV., kde využíva prvky expresívnej maľby. V technike serigrafie sa predstavuje cyklom Dávidovia.
Lotyšsko zastupujú dve autorky – Oksana Baikova (1985) a Paunina Liga (1981). Oksana vo svojich dielach zachytáva scenérie z rodného Lotyšska, v ktorých nadväzuje na klasickú maľbu. Paunina Liga sa predstavuje dielami s názvom Štyri ročné obdobia v technike pastelu. V týchto jej dielach dominujú kubistické prvky maľby. Farebnosť diel je príťažlivo rozohraná.
Jean – Claude Lillo (1944), francúzsky autor, vo svojom realisticky podanom diele v technike olej s názvom Západ slnka nad Benátkami nám pripomenie slnečnú taliansku krajinu. Impresívne prvky maľby nachádzame v jeho druhom diele Jazdkyňa.
Jean-Cédric Menard zaujme cyklom farebných digitálnych tlačí, ktoré sa vyznačujú geometriou, sýtosťou, formou a rytmom.
Maria Pia Filippeto autorka talianskeho pôvodu v súčasnosti žije vo Francúzsku. Prezentuje sa figuratívnymi kompozíciami, pohráva sa s okrúhlymi formami a kubizmom. Využíva teplú farebnú paletu v námetoch, v ktorých rada stvárňuje ženy, deti, dvojice.
Veľkú Britániu zastupuje Gordon Hay cyklom farebných a čiernobielych fotografií z prostredia New Yorku a jeho prírodného prostredia.
V kontraste s fotografiami Gordona Haya sú umelecké záznamy slovenského autora Miroslava Porubana, v ktorých nám približuje scenérie horských masívov Západnych Tatier – Roháče. Spomienky na Montreal, kde sa zúčastnil Svetového kongresu nepočujúcich v r. 2003, zaznamenal v rovnomennom cykle, kde zachytil kontrast medzi históriou a súčasnosťou tohto veľkomesta a priblížil nám pulz jeho života.
Mário Furčák sa predstavuje cyklom farebných digitálnych fotografií Night isolation, v ktorom spracoval domáce prostredie. Interiér kuchyne, kúpeľne, komory.
Róbert Milič zastupujúci Českú republiku sa predstavuje dvomi dielami – sú to koláže s názvom Morský kráľ a V prístave. Obe diela charakterizuje ich ilustratívnosť, vyvážená kompozícia, ktorú umocňuje teplou paletou.

Súťažná výstava sluchovo postihnutých umelcov Európy

institution, city, address
Nitrianska galéria (1999- ), Nitra (Nitra), Župné námestie 3

Súťažná výstava sluchovo postihnutých umelcov Európy

person   born
Hučková Kociánová Marta        

Súťažná výstava sluchovo postihnutých umelcov Európy

periodikum
  published   title (subtitle)
  2006/01/19   Ateliér, čtrnáctideník současného výtvarného umění