Tomáš Neuwirth: Evropa z ptačí perspektivy

type: autorská
place of exhibition: Galerie Pranýř
date of exhibition: 2024/07/02 - 2024/08/30

note:
V úterý 2. července byla v komorním prostoru Galerie Pranýř rýmařovského muzea zahájena výstava fotografií Tomáše Neuwirtha nesoucí název Evropa z ptačí perspektivy. Výstavu zahájil sám autor, zahrála a zazpívala Zuzana Furmínková. O zpestření vernisáže se postaral autor, když návštěvníky před budovou muzea zachytil na fotografii dronem.

Tomáš Neuwirth (*1972) je rýmařovský rodák, žijící v Jeseníku. Ve své fotografické a grafické práci se zaměřuje na dronovou fotografii. Za své snímky obdržel již více než sto mezinárodních ocenění. Je jedním ze dvou českých fotografů, kteří dvakrát za sebou získali zlatou medaili v soutěži MIFA / Moscow International Fotography Awards (2019, 2020). A jediný český fotograf, který se stal finalistou prestižní soutěže All About Photo Awards (2020). Autorovy snímky byly kromě Evropy vystaveny v mnoha zemích včetně Mexika, Japonska či Spojených arabských emirátů. Pařížská online galerie Singulart zařadila opakovaně jeho fotografie do svého kurátorského výběru. Je členem Asociace profesionálních fotografů ČR. V roce 2019 byl nominován na Osobnost české fotografie, v roce 2023 byla jeho kniha Jeseníky nevídané nominována na fotografickou publikaci roku. V nakladatelství Pointa mu letos vyšla kniha Sci-fi povídky z Jesenicka. V roce 2022, 2023 a 2024 byl členem národního týmu ČR pro Světový fotografický pohár (WPC). Je držitelem titulu QEP – Qualified European Photographer, který uděluje Federace evropských profesionálních fotografů (FEP). Získal ho jako první Čech a třetí Evropan v kategorii Drone. A je také členem mezinárodní poroty soutěží European Photography Awards, London Photography Awards a MUSE Photography Awards.

V zaklenutých prostorách Galerie Pranýř Tomáš Neuwirth nevystavuje poprvé. V předcházejících letech zde visely jeho snímky v rámci celorepublikové fotografické soutěže Jak vidím Jeseníky. Nyní se autor ve svém rodném městě představuje uceleným cyklem Evropa z ptačí perspektivy. Ten vznikl v rámci projektu Euro Foto Tour a jeho účelem bylo vytvořit fotografický soubor, který ukáže starý kontinent na dronových snímcích z dvanácti zemí (České republiky, Dánska, Francie, Chorvatska, Německa, Norska, Polska, Rakouska, Slovenska, Slovinska, Švédska a Velké Británie), zachycujících jak přírodní, tak kulturní památky. Neuwirth při realizaci najel po Evropě více než 10 tisíc kilometrů. Putovní výstava byla od roku 2023 představena v Jeseníku, Lipové-lázních, Krnově, Javorníku, na Šeráku, v Praze, Jeseníku-lázních, v Kyjově, Nové Pace, Kroměříži, Liberci, nyní v Rýmařově a posléze v Šumperku.

Michal Vyhlídal
Rýmařovský horizont 7/2024
zdroj: https://www.muzeumrymarov.cz/galerie-pranyr/ukoncene-vystavy-pranyr/tomas-neuwirth-evropa-z-ptaci-perspektivy-2-7-30-8-2024

Tomáš Neuwirth: Evropa z ptačí perspektivy

person born
Neuwirth Tomáš 22. 7. 1972

Tomáš Neuwirth: Evropa z ptačí perspektivy

institution, city, address
Městské muzeum, Rýmařov (Bruntál), nám. Míru 6