Julius Payer a polární svět / Julius Payer und der Polarwelt

type: autorská
place of exhibition: Regionální muzeum v Teplicích
date of exhibition: 2006/03/16 - 2006/04/16

note:
-
Ve čtvrtek 16. března představí teplické muzeum dlouho očekávané obří plátno Julia Payera Záliv smrti. Vernisáž výstavy, věnované teplickému rodákovi, polárníkovi a malíři, zpestří Panoptikum Maxe Fische a radikální balet Vyžvejklá Bambule s představením Oživlý obraz - Pocta Juliu Payerovi.
Výstavu pořádá teplické muzeum ve spolupráci s Národní galerií v Praze. Hlavním tahákem výstavy je monumentální obraz Záliv smrti s rozměry 3,9 x 5,4 metru, který patří Akademii věd ČR. „Julius Payer ho namaloval v roce 1897. Obraz líčí tragický konec slavné polární expedice vedené sirem Johnem Franklinem,“ informovalo teplické muzeum.
Tepličan Julius Payer totiž měl k polárním expedicím blízko. Byl to geograf, polární badatel a objevitel nových zemí. „Vedl tři polární výpravy, na nichž prozkoumal severní Grónsko a objevil Zemi Františka Josefa. Později se proslavil obrazy s polární tématikou, které jsou v předních evropských muzeích,“ dodává Jitka Bažantová.
Kromě tohoto obřího plátna, jehož instalace v teplickém zámku, si vyžádala několik dní, budou vystaveny i dalších čtyři Payerovy obrazy s polární tématikou. „Jedná se o obrazy Polární katastrofa a Marina, které patří jedné české bance, obraz Vlečení lodi ze sbírek Regionálního muzea v Teplicích a Objevení Wilczekova ostrova ze soukromého majetku. Výstava bude dále doplněna o mapy, grafiky a textový materiál se vztahem k Juliu Payerovi,“ informuje o obsahu výstavy Bažantová.
Vernisáž výstavy se koná ve čtvrtek 16. března v 17,00 hodin. Dvacet minut předtím ale vernisáž před jízdárnou teplického zámku obohatí divadelní představení k poctě Juliu Payerovi Oživlý obraz v podání Panoptika Maxe Fische a radikálního baletu Vyžvejklá Bambule.
Obří plátno si můžete prohlédnout v Teplicích do 16. dubna. Poté ho čeká kompletní restaurování.
zdroj - www.e-region.cz

Julius Payer a polární svět / Julius Payer und der Polarwelt

person   born
Payer Julius von   2. 9. 1842    

Julius Payer a polární svět / Julius Payer und der Polarwelt

institution, city, address
Geofyzikální ústav AV ČR, v.v.i., Praha, Boční II/1401, Praha 14131
Národní galerie v Praze, Praha, _
Rakouské kulturní fórum, Praha, Jungmannovo nám. 18

Julius Payer a polární svět / Julius Payer und der Polarwelt

program
  published   title (subtitle)
  2006   Rakouské kulturní fórum (06/04)