Eugen Gomringer: Konkrétně / Konkret

type: autorská
place of exhibition: Galerie umění Karlovy Vary
date of exhibition: 2016/05/26 - 2016/06/26

note:
Eugen Gomringer je uváděn ve světových lexikonech jako zakladatel konkrétní poezie. Již začátkem padesátých let minulého století totiž prosazoval tento termín jako analogii k pojmu konkrétní umění.
Narodil se 20. ledna 1925 v bolívijské džungli, v obci Cachuela Esperanza („Peřeje naděje“) jako syn Švýcara a Bolívijky s indiánskými předky. Jako tříletý však Bolívii s rodiči opustil a rodina se usadila ve Švýcarsku. Od roku 1944 studoval ekonomii a dějiny umění v Bernu a poté v Římě. Zásadní význam pro něj znamenalo setkání a následná spolupráce s Maxem Billem, světoznámým švýcarským architektem, sochařem a představitelem konkrétního umění, jehož charakter a cíle definoval už v roce 1936. Max Bill spoluzakládal začátkem padesátých let minulého století Vysokou školu umělecko-průmyslovou v Ulmu, v letech 1953 až 1956 byl jejím prvním rektorem. Zde od roku 1954 působil čtyři roky Eugen Gomringer jako jeho blízký spolupracovník a sekretář. V roce 1953 založil Gomringer společně s Dieterem Rothem a Marcelem Wyssem časopis Spirála a od roku 1960 vydával knižní edici o konkrétní poezii - Poesia concreta. Od sedmdesátých let 20. století zastával řadu významných společenských a pedagogických funkcí. V roce 2000 založil Institut konstruktivního umění a konkrétní poezie (IKKP) v Rehau v Horních Francích, kde dlouhodobě žije.
Ve svém převratném manifestu „Od verše ke konstelaci“ vydaném v roce 1953 uvedl Gomringer své nové pojetí tzv. konkrétní poezie jako funkčního předmětu: „Současné poezii je třeba dát organickou funkci ve společnosti, a tím určit místo básníka. Přitom je třeba myslit na formální zjednodušení jazyka i znakového charakteru písma. O organické funkci poezie je však možno hovořit teprve pak, až se sama zařadí do těchto jazykových postupů. Nová báseň je tedy jako celek i ve svých součástech jednoduchá a přehledná. Stává se předmětem pozorování a předmětem potřeby. Je krátká a přesná.“ Potřebu změnit společenský přístup k poezii a především samotný způsob a formu básnické tvorby demonstroval sám jako autor originálních básní už v počátku padesátých let minulého století. V těchto krátkých a výstižných „konstelacích“ si hraje s morfologií slov, s lexikální matérií a vizualitou písma a sleduje tak abstraktní (sám ji nazývá „konstruktivní“) malbu své doby.
Karlovarská výstavní kolekce představuje Gomringerova díla s časovým rozpětím vzniku více než padesát let a tím v podstatě všechny zásadní polohy jeho tvorby. Mezi nejznámější a nejčastěji uváděné básně patří bezesporu SCHWEIGEN / MLČET (z roku 1954), kde autor uspořádal opakovaná slova do bloku s důrazem na vizuální pointu - vynechané místo uprostřed kompozice – což je netradičně uplatněný literární princip „zklamaného očekávání“. Tímto jednoduchým (a geniálním) vynecháním získává memorovaný pojem nové konotace a báseň deklarativní bezprostřednost. Významný německý spisovatel a literární teoretik Karl Riha (narozen 1935 v Českém Krumlově) zcela po právu označil Eugena Gomringera za „vynálezce, který trvale změnil jazyk literatury“.
Výstava Eugena v Galerii umění Karlovy Vary obsahuje necelé dvě desítky autorových děl, což je zdánlivě komorní zastoupení. Přesto je vystavený soubor naprosto přesvědčivým důkazem, že se jedná o mimořádnou uměleckou osobnost, která v kontextu evropské poválečné avantgardy má své nezpochybnitelné místo. I proto je vhodné, aby se s tímto dílem seznámila i česká veřejnost a organizátoři věří, že výstava zde vzbudí zaslouženou pozornost.
Jan Samec

http://www.galeriekvary.cz/data/vystavy_2016/gessner_gomringer/gomringer/tiskovka_EG.pdf

Eugen Gomringer: Konkrétně / Konkret

person   born
Gomringer Eugen   20. 1. 1925    

Eugen Gomringer: Konkrétně / Konkret

institution, city, address
Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary), Goethova stezka 6

Eugen Gomringer: Konkrétně / Konkret

person   born
Samec Jan   18. 11. 1955    

Eugen Gomringer: Konkrétně / Konkret

person   born
Samec Jan   18. 11. 1955    

Eugen Gomringer: Konkrétně / Konkret

katalog autorský
  published   title (subtitle)
  2016   Eugen Gomringer: Konkrétně / Konkret
pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2016   Eugen Gomringer: Konkrétně / Konkret
program
  published   title (subtitle)
  2016   Galerie umění Karlovy Vary (Program výstav a akcí - duben, květen, červen 2016)