Tomáš Lahoda: Playtime is over

type: autorská
place of exhibition: Centrum pro současné umění Futura
date of exhibition: 2004/10/08 - 2004/11/28

note:
Projekt Tomáše Lahody pro Futuru s názvem Playtime is Over je koncipován jako soubor instalovaných tableux, ve kterých jsou prezentovány užitné předměty - produkty designu, nábytek, lampy i nejnovější model automobilu Peugeot – spolu s obrazy série Ad Paintings. Umění a design jako dekorace je zde postaveno k sobě do kompozic s mnohoznačným kontextem, kde se stírá hierarchie původu vystavených předmětů (umění – design), každý objekt tak dostává stejný status jako object trouvé. Funkčnost předmětů je v tomto kontextu nivelizována, objekty ztratily svou užitnou hodnotu a jsou prezentovány jako nositelé kolektivních snů a tužeb.

Inscenování a aranžování je hlavním prvkem tohoto scénáře, ve kterém jde o manipulovanou a manipulovatelnou fascinaci věcmi. Vystavení předmětu znamená v podstatě jeho vyjmutí, vypíchnutí (z jiného kontextu) a umístění do pole diváka.

Magritte kdysi řekl, že vyjmutí, rekontextualizace předmětů je tím větší a efektivnější, čím více jsou nám tyto předměty známé. Kombinace důvěrně známých věcí - např. žirafa a sklenice na jednom z jeho obrazů – evokuje o to větší napětí, tajuplnost a záhadnost. A tak ani jeho známý obraz dýmky s nápisem Toto není dýmka není zobrazením dýmky.

Série obrazů Ad Paintings interpretuje svět reklam na parfémy, brýle, boty a jiné módní doplňky ze stránek stylotvorných časopisů. Styling, sampling, scratching, crossover – to jsou postupy, které tvoří nosnou konstrukci obrazů , ve kterých se Lahoda spolu se svou 10letou dcerou baví nad návnadami reklam, a rekontextualizuje jejich sugestivní slogany a názvy plné emotivně laděných nálad v obrazech s téměř psychadelicky deformovanými modelkami. V jiné poloze jsou reklamní texty redukovány do pseudoabstraktních, neo-geometrických kompozic téměř nečitelných poselství typu Playtime is over (Konec hrátek – Peugeot), Kvalita sbližuje (Jagermeister), Myslete na budoucnost (Ford Focus), I think therefore I am (Myslím, proto jsem – Moschino).

Tomáš Lahoda – 1954 narozen v Praze. 1973-1979 studoval na Akademii výtvarných umění v Praze. Žije a pracuje v Kodani a Praze.

Výstava je v rámci programu Dny designu v Praze, Designblok04, každoročním festivalem (5-10.10.2004) nejvýznamnějších showroomů s interiérovým designem, výrobců, gallerií s designem, módních tvůrců a architeknických a designových studií.

(http://www.futuraproject.cz)

Tomáš Lahoda: Playtime is over

person   born
Lahoda Tomáš   30. 4. 1954    

Tomáš Lahoda: Playtime is over

institution, city, address
Centrum pro současné umění Futura, Praha, Holečkova 49

Tomáš Lahoda: Playtime is over

pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2004   Tomáš Lahoda: Playtime is Over