3x Brno

type: kolektivní
place of exhibition: Galerie města Plzně
date of exhibition: 2008/04/17 - 2008/05/18

note:
nadzemí i podzemí
-
Galerie města Plzně soustavně zařazuje do svého výstavního programu zajímavé autory z českých a moravských regionů jednak v tematických projektech, jakými byla např. výstava mladých sochařů Non(kon)figurace, feminní projekt Iluminace, obsahově zaměřený Les nebo tvaroslovně pojatý Ornament, a zejména v mapování okruhů umělců kolem mimopražských výtvarných center - např. výstavy Ostravská úderka, 7x HK (sedm umělců z Hradce Králové), 10 OL - deset pozic současné olomoucké (středomoravské) výtvarné scény, Širší proud - čtrnáct osobností současného vizuálního umění ze severu Čech, Dostředivé okraje - vizuální umění Pardubického kraje, Zlínský okruh, Vary(i)ace - deset umělců Karlovarska) a další. Dosud neuzavřený desetiletý cyklus výstav, ve kterém byla představena zhruba stovka umělců spěje pomalu ke konci. Dlouhá řada autorů byla ovšem představena monograficky - nejen ti z Prahy, ale i z jiných míst, jakým je zejména Brno, druhé největší umělecké centrum v České republice. Po samostatných výstavách brněnských umělců střední generace (Marian Palla, Petr Kvíčala, Jiří Sobotka) i mladší generace (Pavel Korbička, Ján Lastomírsky) se v GmP představují další tři autoři, kteří reprezentují rozdílné polohy současného brněnského umění, které ovšem mají i některé společné znaky, jakými je např. zaměření na přírodní fenomény nebo oproštěnost formy, užívání jazyka geometrie atd.
Petr Veselý neokázale využívá kvalit tradičního štětcového rukopisu a materiálových podkladových textur v rustikálně pojatých obrazech a objektech, které jsou tematicky zaměřeny na všednodenní věcnost - ovšem v maximálně oproštěných tvarových i barevných podobách. Představují intimní svět předmětů (dveře, postel, stůl) a záběrů banální reality (strop, stěna), ze které se mohou stát archetypy nebo ikony posvěcované latentní lidskou přítomností a obsahově přesahující od všednosti k transcendentnu. Tušené náboženské podtexty vrcholí ve zcela zjevných motivech Krista, kde se uplatňuje červená barva jako symbol života, ducha, vzkříšení, zjevení apod. Humánní, sakrální a profánní splývá ve Veselého obrazech v jeden celek a podobně jako veraikon či turinské plátno s christofonními otisky je můžeme chápat v několika významových rovinách - vždy záleží na úhlu pohledu i mentálním nastavení příjemce.
Pavel Hayek představuje více racionální typ umělce, který systémově pracuje s přírodními prvky a jejich seriálním řazením. Také pro Pavla Hayeka je východiskem tvorby běžná předmětnost, ovšem jinak, než je tomu u Petra Veselého. Motivy svých obrazů nachází všude kolem sebe - sbírá listy, plody, větvičky, kořeny, pečlivě je obkresluje (někdy využívá i fotografie či fotogramy) a jejich více či méně pravidelným uspořádáním na ploše plátna nebo papíru dosahuje fascinujících výsledků. Významnou roli v nich hraje vztah plného a prázdného, který nejúčinněji vyjadřuje kontrast černé a bílé - i když v posledních letech se do jeho obrazů dostává i barva a přesnější by bylo mluvit o negativních a pozitivních formách. Ambivalence vnímání jeho obrazů odkazuje k optickým klamům op-artu, ovšem s jinou obsahovou a významovou náplní.
Tomáš Medek je sochař pracující od počátku s vnitřním prostorem soch a objektů - jejich průhledností. To platí již o jeho prvních akumulážích z běžných předmětů (lahve, hřebíky, lžičky atd.) vyplňujících elementární stereometrický tvar, nejčastěji krychli. V poslední době je zaujat organickými systémy složenými z geometrických segmentů (struktur), které lze někdy i variovat (Uroboros, Hermafrodit, Anuloid). Souvislost s počítačovými 3D sítěmi (virtuálními kyberprostory) je tu zcela zřejmá a není náhodou, že se Tomáš Medek zabývá i novými 3D technologiemi, které dokáže využít i na zcela klasickém motivu (zátiší), jako je Mandarinka a Banán v 3D nebo v realizaci monumentálního pomníku T. A. Edisona Žárovky. Také on překračuje hranice mezi běžnou předmětností a ryzí abstrakcí, ovšem zas jiným směrem, než jeho oba výše jmenovaní kolegové.
Prostory GmP - podzemí, nadzemí a dvorek poskytují dostatečné prostory jak pro oddělené vnímání specifických kvalit tvorby jednotlivých autorů, tak i pro jejich vzájemnou konfrontaci. To bylo také cílem při výběru dalších tří jmen brněnských autorů, s jejichž tvorbou jsme se v Plzni zatím nesetkali, i při celkové koncepci této výstavy.
Václav Malina, www.galerie-plzen.cz

3x Brno

person   born
Hayek Pavel   10. 3. 1959    
Medek Tomáš   1. 3. 1969    
Veselý Petr   14. 10. 1953    

3x Brno

institution, city, address
Galerie města Plzně, Plzeň (Plzeň-město), nám. Republiky 40 / Dominikánská 2

3x Brno

person   born
Malina Václav   4. 6. 1950    

3x Brno

person   born
Malina Václav   4. 6. 1950    

3x Brno

kniha
  published   title (subtitle)
  2012   10 let Galerie města Plzně
katalogová pozvánka kolektivní
  published   title (subtitle)
  2008   3x Brno (Petr Veselý, Pavel Hayek, Tomáš Medek)