Gottfried Helnwein: Angels Sleeping

type: autorská
place of exhibition: Galerie Rudolfinum
date of exhibition: 2008/06/11 - 2008/08/31

note:
Výstava Angels Sleeping sleduje základní témata díla rakouského umělce Gottfrieda Helnweina (nar. 1948 ve Vídni). Autor se stal záhy pojmem v oblasti hyperrealistické malby, v zobrazení osamělého a zraňovaného člověka. Četné citáty z popkultury, fotograficky přesné detaily často monochromní, povrchově hladké, precizní malby navozují pocit podivné směsi důvěrně známého a jasně čitelného v kontrastu k tušené hrozbě, k nejasnému pocitu vyšinutí řádu, jež ohrožuje. Metafoře Helnweinova umění, i když často obsahuje rysy autoportrétu, dominuje obraz dítěte, které se obvykle nachází v mezním postavení, v krajně vypjaté situaci.
Celá výstava je rozčleněna do pěti oddílů, které – nikoliv chronologicky – představí podstatné momenty a témata Helnweinova díla s důrazem na převážně malířskou tvorbu posledních let. Úvodní skupinu tvoří autoportréty, včetně ikonického autoportrétu umělcovy tváře znetvořené obvazy a kovovými předměty, který je metaforou nemožnosti svobodného vyjádření v Rakousku 70. a 80. let. Nelítostný umělcův postoj k reliktům a reziduím nacistické minulosti jeho vlasti je rovněž námětem druhé skupiny děl. Těžištěm Helnweinovy tvorby je ovšem téma dítěte, jímž se systematicky zabývá v nejrůznějších polohách a uměleckých technikách od raných kreseb až po současnost. Souboru obrazů s tímto námětem bude věnován největší prostor. Násilí na dětech v kontrastu s jejich pasivní vystaveností, bolestným údivem a nemožností se bránit světu dospělých, je v dalším oddíle, nazvaném poněkud ironicky Art in Amerika, posunuto do polohy dalšího tématu. Tím jsou vztahy bílé, často unifomované “většiny” k ostatním etnikům a menšinám zvláště ve Spojených státech. Závěrečná kapitola se dotýká, tentokrát výjimečně v podobě velkoformátových fotografií, tématu popkultury a jejích ikon. Ironické potréty punkového zpěváka Marilyna Mansona v masce myšáka Mickeyho nebo eventuelně v téměř kanonické póze sv. Terezie jsou výmluvným gestem a postojem hovořícím o potřebě osvobozování od nadvlády všudypřítomného konzumního kýče.
Kurátorem výstavy je ředitel Galerie Rudolfinum, Petr Nedoma, který na její koncepci úzce spolupracoval se samotným umělcem. Soubor vystavených děl je zapůjčen nejen z autorova majetku, ale také z řady veřejných a soukromých sbírek z Evropy a USA. K výstavě vydává Galerie Rudolfinum katalog s reprodukcemi všech vystavených děl a texty Petra Nedomy a Gottfrieda Helnweina, a to v české a anglické jazykové verzi. Doprovodné programy se budou úzce vztahovat nejen k dílu samotnému, ale především k tématům, kterými se zabývá, tedy k tématům reziduí nacistické ideologie v mentalitě a myšlení některých (nejen) západoevropských zemí a dále k tématu ohrožování dítěte ve vyspělých společnostech.
galerierudolfinum.cz

Gottfried Helnwein: Angels Sleeping

person   born
Helnwein Gottfried   8. 10. 1948    

Gottfried Helnwein: Angels Sleeping

institution, city, address
Galerie Rudolfinum, Praha, Alšovo nábřeží 12

Gottfried Helnwein: Angels Sleeping

person   born
Nedoma Petr   5. 4. 1951    

Gottfried Helnwein: Angels Sleeping

katalog autorský
  published   title (subtitle)
  2008   Gottfried Helnwein: Angels Sleeping
pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2008   Gottfried Helnwein: Angels Sleeping
dopisnice/pohlednice
  published   title (subtitle)
  2008   Gottfried Helnwein: Autoportrét
informační leták / informace autorská
  published   title (subtitle)
  2008   Gottfried Helnwein: Angels Sleeping
příležitostný tisk
  published   title (subtitle)
  2017   100. výstava Galerie Rudolfinum