Zlínské jaro - práce studentů ateliérů designu oděvu a obuvi Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně

type: kolektivní
place of exhibition: Muzeum textilu v České Skalici
date of exhibition: 2011/05/12 - 2011/06/19

note:
Muzeum textilu + Muzeum Boženy Němcové

http://www.muzeumbn.cz/vystavy/archiv-vystav/2011-8211-2015/bienale-2011.html

Od 12. května do 19. června 2011 bude patřit českoskalická muzejní výstavní síň oděvům, obuvi a galanterním doplňkům, pracím studentů ateliérů designu oděvu a obuvi Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Výstava nazvaná Zlínské jaro je sedmým ročníkem bienále ateliérů textilní tvorby, jehož předcházející ročníky, uspořádané - stejně tak, jako letos - Textilním muzeem ve spolupráci s Muzeem Boženy Němcové, byly věnovány pracím studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (1999), Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové (2001), Textilní fakulty Technické univerzity v Liberci (2003), Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě (2005 a 2009) a Fakulty užitého umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem (2007).

Posláním výstav bienále je prezentace ukázek výsledků současné, moderní, zejména textilní a oděvní tvorby a naznačení směrů, jimiž se ubírá.

Ateliér designu oděvu si v roce 2012 připomene deset let své existence. Podle jeho Jan Zeman: Model z kolekce C-UTEvedoucí, MgA. Márie Štranekové, ArtD., je zaměřen na oblast reklamy, průmyslu a marketingu. Ve svém zamyšlení nad prací oděvního návrháře, nad přípravou studentů ateliéru pro tuto profesi, napsala: „Práce oděvního designera je velmi různorodá, dotýká se snu i každodenního života... Spolupráce s jinými obory, jako je fotografie, design obuvi či grafický design je už téměř nezbytnou součástí jeho práce ... V rámci praktických zadání ... studenti komplexně rozvíjejí svoji kreativitu. Výsledkem je tvorba oděvu v jeho komerční, ale i výtvarné poloze. Velký důraz je kladen na rozvoj konceptuální tvořivosti a originality. Studenti získávají teoretické i praktické znalosti, jak koncepčně zvládnout práci oděvního návrháře od inspirace, přes návrh až k samotné realizaci.“

Podobně lze charakterizovat zaměření ateliéru designu obuvi, který si připomíná deset let svého trvání v letošním roce. Založil ho a řadu let vedl doc. akad. sochař Jan Zamazal, nyní je jeho vedoucí MgA. Jana Buch. Pro ateliér je typická, mimo jiné, spolupráce s domácími a zahraničními výrobními podniky. Jeho studenti jsou vedení nejen k navrhování a tvorbě různých typů obuvi, ale i galanterních výrobků – batohů, tašek, kabelek, sedlových brašen...

Oba ateliéry připravují studenty pro jejich budoucí profese v bakalářském i magisterském stupni studia a v kombinované formě. Studenti se zúčastňují workshopů, zahraničních stáží, jejich práce jsou často vystavovány. V posledních letech například na pražském Designbloku nebo na Mezinárodních veletrhů módy, obuvi a koženého zboží STYL a KABO v Brně, na módních přehlídkách v Baťově vile ve Zlíně.

Pracemi studentů ateliéru designu oděvu je obesílána soutěžní přehlídka Brillance Fashion Talent Bratislava. V loňském roce byly vystaveny v pražském Muzeu policie ČR, v Galerii T královéhradecké univerzity.

02.03.2012 | Vlastimil Havlík

Zlínské jaro - práce studentů ateliérů designu oděvu a obuvi Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně

institution, city, address
Muzeum Boženy Němcové, Česká Skalice (Náchod), Maloskalická 47
Uměleckoprůmyslové museum, Praha, 17.listopadu 2

Zlínské jaro - práce studentů ateliérů designu oděvu a obuvi Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně

podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2011   Bienále ateliérů textilní tvorby