Jiří Balcar: Těžko popsatelná společnost

type: autorská
place of exhibition: Letohrádek Ostrov
date of exhibition: 2009/08/05 - 2009/09/27

note:
-
Premiérová souborná prezentace 36 grafických listů Jiřího Balcara (1929 – 1968) ze sbírek karlovarské galerie představí nejoblíbenější témata autora – portréty,večírky, oslavy či setkání v barevných i černobílých grafických technikách.
Jiří Balcar ( 26. srpna 1929 – 28. srpna 1968) zemřel předčasně, a přesto patřil vedle Vladimíra Boudníka, Jiřího Anderleho či Jiřího Johna k nejvýznamnějším osobnostem českého grafického umění 60. let 20. století.
Narodil se v Kolíně, kde již za středoškolských studií mohl rozvíjet, díky tamějším filozofickým a překladatelským osobnostem, své intelektuální sklony a poznávat aktuální evropskou literaturu. V letech 1948 – 1953 studoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze zprvu u jím velice obdivovaného profesora Františka Tichého. Po jeho nuceném odchodu pokračoval ve školení u Františka Muziky. Brzy se stal uznávaným knižním úpravcem a návrhářem filmových plakátů. Byl však také malířem a výrazným grafikem.
Galerie umění vlastní soubor šestatřiceti grafických listů, který nyní poprvé - jako celek - představuje v ostrovském letohrádku. Tvorba J. Balcara se člení na několik etap. Zahrnuje rané expresivní pohledy na městské ulice s anonymními chodci z druhé poloviny 50. let 20. století. Vedle nich zaujmou také svébytné autoportréty, v nichž typiku vlastní tváře autor proměnil ve znak připomínající kříž.
Po pobytu na EXPO 58 v Bruselu, kdy měl jako jeden z mála českých umělců příležitost poznat současné světové umění, se načas staly hlavním Balcarovým motivem litery tak, jak je využíval směr lettrismus a v Evropě především kaligrafické tendence. Prostřednictvím písmen, různých tajuplných nápisů, tajenek a návodů a abstrahovaných ploch autor nejčastěji vyjadřoval některé byrokratické mechanismy sužující život člověka. Po návratu z výtvarného pobytu v USA v roce 1964 se do jeho grafických listů vrátily opět figury, dokonce to často byly postavy modelek a manekýn. Jeho grafické kompozice získaly na komplikovanosti. Své hrdiny, spíše hrdinky nalézal v módních a obrázkových časopisech z ciziny, (které se do tehdejší uzavřené a totalitní československé společnosti obtížně dostávaly). Zbavoval je však jakéhokoliv konkrétní podoby, často je zpodobňoval jen siluetově, v prostoru různých barů, kaváren, divadel či předsálí módních přehlídek. Zvláštní atmosféru listů navozují i vložená písmena nebo číslice a rovněž energické lineární tahy a škrty.
Jiří Balcar zobrazoval večírky, setkání a párty, tedy podle jeho mínění „těžko popsatelnou společnost“, jak např. nazval jeden grafický list z roku 1966. Avšak účastníci tohoto společného a společenského dění jakoby zůstávali stále podivně osamoceni, neschopni se otevřít lidským kontaktům. Aniž by autor zobrazoval tragické okamžiky lidského života, velice dobře vystihl pocit existenciálního lidského vykořenění a situačního znejistění. Ačkoliv se autor v domácím prostředí nedočkal mnoha výstav a porozumění, o to více bylo jeho dílo oceňováno zahraničními výtvarnými kritiky. Před čtyřiceti lety tragicky uzavřené grafické dílo Jiřího Balcara je v mnoha ohledech aktuální i v současné době. Pro dokreslení umělecké atmosféry 60. let 20. století je výstava doplněna grafickými listy významných souputníků J. Balcara – Vladimíra Boudníka, Jiřího Anderleho, Karla Nepraše nebo Eduarda Ovčáčka, Radka Kratiny a Miloše Urbáska, z nichž mnozí cíleně rozpracovávali kaligrafické metody.
letohradekostrov.cz

Jiří Balcar: Těžko popsatelná společnost

person   born
Balcar Jiří   26. 8. 1929    

Jiří Balcar: Těžko popsatelná společnost

institution, city, address
Galerie umění Karlovy Vary, Karlovy Vary (Karlovy Vary), Goethova stezka 6

Jiří Balcar: Těžko popsatelná společnost

katalog autorský
  published   title (subtitle)
  2009   Jiří Balcar: Těžko popsatelná společnost (Grafické listy z let 1955-1968 ze sbírek galerie)
katalog kolektivní
  published   title (subtitle)
  2011   Půlstoletí výtvarného umění v Letohrádku Ostrov 1961-2011
podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2009   Jiří Balcar - 60. léta
  2009   Kubín a Balcar: Dvě výročí

Jiří Balcar: Těžko popsatelná společnost

key word
grafika