foto - www.etcgalerie.cz

Eva Jiřička: Hexenschuss

type: autorská
place of exhibition: etc. galerie
date of exhibition: 2006/05

note:
-
Patří kopřivám. Videoinstalace v prostoru galerie má význam poučný a to prvně pro kopřivy. Ty jsou nainstalovány jako živé květiny v květináčích přímo před videa. Tím se kopřivy stávají prvními diváky, kteří do sebe absorbují informace. A tak poučuji zde kopřivy o nich samotných. Projekt jsem spojila s rozdáním květináčů s kopřivou přímo z dané instalace. Případný zájemce se sám zeptá a projeví velký zájem míti kopřivu doma. Rozdala jsem jich na vernisáži 5.
V prvním videu Hexenschuss, odehrávajícím se v ordinaci, názorně ukazuji, jak kopřivy používat při léčbě tzv. housera neboli hexenschuss (překlad z němčiny by byl „čarodějova střela“). Záměrně manipuluji s informací a propaguji kopřivu k používání při hexenschuss; přestože tyto účinky nejsou známy, tak si je nikdo nedovolí zpochybnit.
V druhém videu Kopřiva v zahradách přesazuji kopřivy ze zapadlé uličky ve Vídni do okrasné zahrádky města Vídeň. Porušuji danou hierarchii a spojuji takzvané nízké s vysokým bez určení, co je nízké a co vysoké.
Fotodokumentace Kopřiva čistí krev ukazuje, jak dávám kopřivy do květinářství a na parapet domu mezi ostatní kytky ve Vídni. Každý květináček má na sobě etiketu, na které je napsáno: Brennesel - reinigt Blut / Kopřiva čistí krev /. Takto dávám lidem jasnou informaci a čekám, jak se s nimi naloží. Projekt ve Vídni dopadl tak, že kopřivy nikdo nechtěl.
Eva Jiřičková, 2006
zdroj - www.etcgalerie.cz

Eva Jiřička: Hexenschuss

foto - www.etcgalerie.cz
 

Eva Jiřička: Hexenschuss

person   born
Jiřička Eva   25. 8. 1979    

Eva Jiřička: Hexenschuss

institution, city, address
etc. galerie, Praha, Jaromírova 18

Eva Jiřička: Hexenschuss

person   born
Franta Jiří   3. 5. 1978    
Skála Jiří   4. 8. 1976    

Eva Jiřička: Hexenschuss

katalog kolektivní
  published   title (subtitle)
  2015   ETC.: etc. galerie 2004-2015 / etc. gallery 2004-2015