Alfons Mucha: Apoteóza lásky / The Apotheosis of Love

type: autorská
place of exhibition: Obecní dům
date of exhibition: 2010/07/02 - 2010/09/30

note:
Tisková zpráva - výstava „Apoteóza lásky“

Unikátní putovní výstava „Apoteóza lásky“ u příležitosti 150. výročí narození Alfonse Muchy začíná v Obecním domě.

Unikátní putovní výstava pořádaná Muchovou nadací u příležitosti 150. výročí narození Alfonse Muchy nazvaná Apoteóza lásky se koná od 2. července v Obecním domě v Praze. Výstava představí celou tvorbu umělce, kromě litografií také pastely, kresby, grafické práce, dekorativní předměty nebo méně známou část Muchovy tvorby – fotografie, které nebyly doposud v České republice vystaveny. Každá ze zastávek této putovní výstavy, která se do roku 2012 představí v Kutné Hoře, Ostravě, Liberci a Plzni, bude jedinečná svou koncepcí, jež bude vždy dílem jiného kurátora. Návštěvníci tak budou pokaždé konfrontováni s unikátním výběrem prací Alfonse Muchy a novou interpretací jeho tvorby. Celkově bude na výstavě, jež se věnuje tématům jako je rodina, život, krása a lidskost prezentováno více než sto Muchových děl. Výstava v Obecním domě potrvá do 30. září letošního roku, v odlišné podobě se otevře znovu hned v říjnu v galerii GASK v Kutné Hoře.
„Naším cílem je představit Muchu jako brilantního kreslíře, nápaditého kreativce a vynikajícího fotografa, zkrátka tak, jak není veřejnosti tolik znám,“ uvádí John Mucha, vnuk Alfonse Muchy a předseda správní rady Muchovy nadace. „Je nám velikou ctí, že sérii výstav můžeme zahájit právě v prostorách Obecního domu, na jehož dekoraci dědeček pracoval,“ dodává Mucha. Alfons Mucha věřil, že hlavním cílem umění je tvorba krásy, kterou definoval jako harmonii mezi duchem a tělem, mezi vnitřním a vnějším světem. Byl přesvědčen o tom, že dobré umění je natolik silné, aby inspirovalo a spojovalo lidi, kteří věří ve stejné ideály, jako jsou mír a přirozený vývoj lidstva. Výstava se proto zaměřuje na myšlenku lásky a sounáležitosti, stěžejní hodnoty Muchova umění, a zkoumá témata jako rodina, život, krása a lidskost. „Výstava nebude absolutně statická a stejná ve všech místech konání, každá galerie se může rozhodnout, na jakou tematickou část Muchovy tvorby se chce soustředit,“ říká autorka konceptu putovní výstavy a kurátorka pražské expozice Tomoko Sato z Japonska.
Navazující výstavy v Kutné Hoře, Ostravě, Liberci a Plzni vždy připraví přední specialisté na dílo Alfonse Muchy. Autorem následující prezentace v kutnohorské galerii GASK bude například mezinárodně uznávaný znalec secesního umění Petr Wittlich a jeho výstava se bude více soustředit na Muchovo pojetí ideální ženské postavy a krásy, které Mucha dokázal vyobrazit jak v ilustracích pro vysoce spirituální knihu Otčenáš, tak na komerčních plakátech. „O dědečkovi bylo známo, že byl velikým vlastencem, proto pro nás bylo naprostou samozřejmostí oslavit toto výročí v několika městech České republiky,“ vysvětluje myšlenku putovní výstavy John Mucha.
Alfons Mucha se narodil 24. července 1860 v Ivančicích. Jako poměrně neznámý umělec českého původu žijící v Paříži dosáhl Mucha okamžité slávy v prosinci roku 1894, kdy přijal zakázku na plakát pro herečku Sarah Bernhardtovou. Hrál prominentní roli při tvarování estetiky francouzské secese na přelomu 19. a 20. století a stal se známým i jako tvůrce užitého umění. Kromě plakátů tvořil například návrhy vinět na láhve, obaly na čokolády a sušenky, kalendáře a dekorativní zástěny, ilustroval knihy a stal se tak jedním ze zakladatelů moderního propagačního výtvarnictví. Muchova nadace, jež vystavu organizuje, vznikla v roce 1992, spravuje největší a nejobsáhlejší kolekcí prací Alfonse Muchy na světě a prezentuje ji prostřednictvím výstav.

Termíny konání výstavy v jednotlivých galeriích:
2. 7. 2010 – 30. 9. 2010 Obecní dům, náměstí Republiky 5, Praha 1
15. 10. 2010 – 28. 2. 2011 GASK, Kutná Hora
15. 3. 2011 – 15. 6. 2011 Galerie výtvarného umění, Ostrava
20.11. 2011 – 31. 1. 2012 Oblastní galerie v Liberci
15. 3. – 2012 – 31. 5. 2012 Západočeská galerie v Plzni

Alfons Mucha: Apoteóza lásky / The Apotheosis of Love

 

Alfons Mucha: Apoteóza lásky / The Apotheosis of Love

person   born
Mucha Alfons   24. 7. 1860    

Alfons Mucha: Apoteóza lásky / The Apotheosis of Love

institution, city, address
Nadace Mucha

Alfons Mucha: Apoteóza lásky / The Apotheosis of Love

person   born
Sato Tomoko        

Alfons Mucha: Apoteóza lásky / The Apotheosis of Love

podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2010   V Obecním domě přichystali důstojnou oslavu Muchových narozenin
www
  published   title (subtitle)
  2010   Alfons Mucha v Praze aneb láska za časů kalendáře
informační leták / informace autorská
  published   title (subtitle)
  2010   Alfons Mucha: Apoteóza lásky / The Apotheosis of Love