Mirella Bentivoglio, Alessandro Alimonti: Facce Murrate / Tváře ve zdi

type: kolektivní
place of exhibition: Galerie Artwall / Galerie Na zdi
date of exhibition: 2005/07/18 - 2005/08/28

note:
Od června do srpna 2005 se objevily v nikách velké zdi doprovázející rušnou pražskou dopravní tepnu podél letenského břehu řeky rozměrné fotografie tváří.Tyto tváře patřily “hermám” pocházejícím ze 17. století (hlavy ukončující kónické sloupy), které korunují střešní terasu paláce Falconieri v Římě. Jejich autorem je slavný italský architekt Francesco Borromini, který pracoval na renovaci paláce v letech 1646 - 1649. Hermy jsou odlity (provedení bylo svěřeno Borrominiho řemeslníkům) do tvaru ženských a mužských hlav starověkých římských skulptur (matrony a říční bohové), které si Borromini zvolil za modely a které konkretizoval v levném materiálu: druh pasty vytvořené z hlíny a kamenné drtě.
Ovál, který vymezuje tyto tváře byl nahoře, dole a po stranách odstřižen pravoúhlou formou obřích fotografií, která koresponduje s tvarem a rozměrem kamenných nik. Obdélný formát zbavil tváře vousů, vlasů a diadémů a eliminoval každý vztah k epoše, ke které tváře patří i k jejich pohlaví. Tímto způsobem bylo dosaženo dojmu, že jsou to tváře samotné země, ze které byly vytvořeny. Jsou nadčasové, vztaženy k rozmezí dvou tisíciletí sahajícímu až k římskému impériu a objevují se tu bez jediného tvůrce jako plod spolupráce starověkých sochařů, Borrominiovy invence a nakonec jako současný produkt fotografické kamery.

Myšlenka této instalace je dílem římské umělkyně Mirelly Bentivoglio a fotografie byly provedeny fotografem Alessandrem Alimonti. V Italském kulturním institutu v Praze, byla od 18. 7. otevřena dokumentární výstava informující o zdrojích těchto zneklidňujících tváří. Mirella Bentivoglio je konceptuální umělec performer, básník, kurátor, pracující s kamenem v urbánním kontextu, stejně jako s vizualizovanými slovy. Vystavovala ve většině prestižních muzeí v Evropě, Severní a Jižní Americe, v Austrálii a na Dálném Východě. Alessandro Alimonti je dobře známý fotograf specializující se na vytváření abstraktních obrazů odvozených z městského detailu.

Projekt Mirelle Bentivoglio a Alessandra Alimonti nazvaný “Facce Murrate” / “Tváře ve zdi” je součástí cyklu uměleckých děl instalovaných ve veřejném prostoru Prahy, konkrétně v rámci projektu “Galerie Na zdi” v nikách opěrné zdi Letenských sadů.

Mirella Bentivoglio, Alessandro Alimonti: Facce Murrate / Tváře ve zdi

person   born
Alimonti Alessandro        
Bentivoglio Mirella   18. 3. 1922    

Mirella Bentivoglio, Alessandro Alimonti: Facce Murrate / Tváře ve zdi

institution, city, address
Centrum pro současné umění Praha, Praha, Jelení 9

Mirella Bentivoglio, Alessandro Alimonti: Facce Murrate / Tváře ve zdi

ročenka
  published   title (subtitle)
  nedatováno (c. 2006)   Artwall (Katalog výstav pražské galerie pod širým nebem za léta 2005 a 2006 / Catalogue of Exhibitions in Prague Open-air Gallery 2005-2006)