Svatý na mostě

type: autorská
place of exhibition: Muzeum Karlova mostu
date of exhibition: 2009/05/15 - 2009/08/31

note:
Rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou spolu s Muzeem Karlova mostu představily v polovině měsíce května výstavu a s ní související oslavy svatého Jana Nepomuckého ku příležitosti výročí 280 let od světcova svatořečení.
Výstava nese název „Svatý na mostě“ a bude probíhat v prostorách Muzea Karlova mostu na Křížovnickém náměstí v době od 15. května do 31.srpna 2009. Cílem projektu je pozvednout povědomí o Janu Nepomuckém a jeho morálním odkazu pro veskrze sekulární společnost v České republice. Vedle duchovních aspektů je akce taktéž výbornou příležitostí pro kulturní osvětu mezi českým i zahraničním publikem. Rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou byl již od svého vzniku v první polovině třináctého století úzce spojen nejprve s Juditiným, posléze i Karlovým mostem. Byl jedním z nejvýznamnějších podporovatelů Nepomukova svatořečení a v jeho sbírkách se nachází řada uměleckých artefaktů, jejichž vznik iniciovala světcova legenda.
Výstava samotná se vedle prezentace uměleckých artefaktů jako takových zaměří na Janovy životní osudy a následující šíření kultu u nás i v zahraničí. Zvláštní pozornost bude věnována Nepomuckého legendě, pobělohorským událostem, Janově beatifikaci a následnému svatořečení či vnímání jeho odkazu antiklerikální společností českých obrozenců devatenáctého století. Svatého Jana Nepomuckého máme v úmyslu představit široké veřejnosti nejen jako středověkého mučedníka, kanonizovaného ve stále ještě pokřivenou optikou nahlížené době vrcholného baroka, ale především jako duchovní, společenský a kulturní fenomén, nemající v našich zemích obdoby. Druhá linie našeho konání pak směřuje po cestě představení Jana Nepomuckého jako světce lidu a symbol (nejen) českého venkova.
Výstava byla připravena ve spolupráci s předními odborníky z řad historiků a historiků umění. Autory libreta výstavy jsou Prof. PhDr. Vít Vlnas, Ph.D., Prof. PhDr. et Ing. Jan Royt, P.Mgr. Vladimír Kelnar, P. Mgr. Marek Pučalík, Mgr. Pavla Státníková. Architektem výstavy je Arch. Emil Zavadil, kurátorem pan Miroslav Kindl z Muzea Karlova mostu. Projektu byla rovněž udělena záštita primátora Hlavního města Prahy pana Pavla Béma a patronát Jeho Eminence Miloslava kardinála Vlka.


Svatý na mostě

person   born
Jan Nepomucký, svatý   1340    
Palko František   3. 12. 1724    

Svatý na mostě

institution, city, address
Muzeum Karlova mostu, Praha 1, Křižovnické náměstí 3
Rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou, Praha 1, Platnéřská 191/4

Svatý na mostě

person   born
Kindl Miroslav   9. 1. 1979    

Svatý na mostě

person   born
Zavadil Emil   25. 10. 1936