Marcela Vichrová: Parafráze

type: autorská
place of exhibition: Galerie Dion
date of exhibition: 2006/11/20 - 2006/12/20

note:
-
Marcela Vichrová - "PARAFRÁZE"
živé obrazy, živé barvy, živé příběhy, které se v nich odehrávají
V létě jsem viděla její plátna v komorní Galerii Barrandov v Praze 5. Sršela z nich životodárná energie, zněl v nich rytmus dávných skladeb. Vzpomněla jsem si na Debuffetovy „vysoké pasty“ a na reliéfní lineárnost, která mi vždy přitahovala. Plasticity na Vichrové obrazech je dosaženo lapidárně, skládáním barevného spektra a jeho následným „uzavřením“ v černém obrysu.

Marcela Vichrová je sedmatřicetiletá absolventka oboru malba Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Žije a pracuje v Horoměřicích u Prahy a pravidelně vystavuje v různých českých městských galeriích. Před časem své práce s úspěchem představila i ve Spojených státech, Nizozemí a Německu. Zúčastnila se řady zahraničních pobytů. Její profesní zkušenosti sahají od galerijního lektorství přes výuku výtvarné výchovy k výtvarnému vedení časopisů, v nichž využila i svá středoškolská studia propagační grafiky. V současné době pracuje v Národní galerii a připravuje fotomateriály k publikaci z jejich sbírek.

Lineární styl Vichrové ukázňuje energetické proudy jasných barev a svou dynamikou na sebe strhává zaslouženou pozornost. Sdělná exotičnost obrazů nutí myšlenky tančit: "…hledání vlastních démonů, přetavování svého vnitřního pnutí a nadhledu na umění, bouřek a bezbřehého obdivu k tanci bílé a černé barvy na parketu dvojrozměrného plátna…"

V horoměřickém ateliéru vznikají malby, kresby, ilustrace a grafiky, jejichž společným jmenovatelem je kontrast vibrujících čar s pevným lineárním rámcem. Tím se malířčiny výtvory stávají pro mnohé dobře čitelnými. Zájemci se mohou podívat na www.vichrovam.muma.cz., navštívit naši výstavu Parafráze a také se zastavit v Galerii kritiků na Národní třídě, kde jsou obrazy paní Marcely součástí česko- japonského projektu Optická příroda.
Mgr. Dana Benešová-Trčková, kurátorka výstavy
www.dionart.cz

Marcela Vichrová: Parafráze

person   born
Vichrová Marcela   16. 3. 1968    

Marcela Vichrová: Parafráze

institution, city, address
Galerie Dion, Praha, Na pokraji 540/2

Marcela Vichrová: Parafráze

person   born
Benešová-Trčková Dana        

Marcela Vichrová: Parafráze

person   born
Benešová-Trčková Dana        

Marcela Vichrová: Parafráze

katalog kolektivní
  published   title (subtitle)
  2007   Galerie Dion (2006)
pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2006   Marcela Vichrová: Parafráze