Václav Girsa

type: autorská
place of exhibition: Galerie NoD
date of exhibition: 2010/11/23 - 2010/12/07

note:
Václav Girsa vychází z odkazu českého symbolismu, který se rozvíjel v několika vlnách a jehož vliv se u nás v nepravidelných intervalech vrací. Uplatňuje svou bohatou představivost a přitom s výraznou nadsázkou reaguje na současný společenský vývoj. Jeho obrazy jsou plné záhad a tajemství a někdy svými kořeny ukazují hluboko do historie. Jeho tvorba se rozvíjí ve dvou protikladných liniích, které se navzájem obohacují. Na jedné straně ztvárňuje půvabné i drsné příběhy. Na druhé straně dospívá k velkorysé abstrakci, k až minimalistické skladbě.

Známější a typičtější je pro Girsu groteskně laděná část jeho díla. V až hororových situacích a příbězích se propojuje mimořádná fantazie s živou reakcí na dnešní vývoj společnosti. V těchto obrazech se projevuje hravost, osobitý humor i smysl pro absurditu, pro vyjádření v jinotajích. V minimalisticky orientované části své tvorby autor dosahuje krajní úspornosti a přitom někdy vychází z motivů spojených s přírodou a situacemi, s nimiž se setkáváme každý den. Nejde tedy o čisté zaujetí formou, kompozice mají různé obsahové roviny. Malíř v nich dospívá k vyvážené skladbě všech prvků, ale přitom z nich vyzařuje napětí. Křehká stabilita by se totiž mohla snadno porušit jakýmkoliv dalším zásahem.

Ke Girsovým nejužívanějším prostředkům patří malba a kresba. S jemnou ironií však zapojuje i technické prvky spojené se světlem či zvukem. Tím se přibližuje multimediálnímu pojetí instalací, s jejichž možnostmi pracuje s různými a často nezvyklými způsoby. Jeho tvorba zaujme na první pohled, projevuje se v ní charakteristický rukopis. Navíc oslovuje různé generace, je každému svým způsobem srozumitelná.

Přitom však musíme proniknout několika významovými vrstvami, abychom ji pochopili v celé složitosti. Obrazy vypovídají s pomocí rafinovaných metafor o své době, kterou přesně zrcadlí v její protikladnosti a mnohoznačnosti. Zároveň se vztahují i k minulým epochám, vyjadřují vztahy, které byly, jsou a budou platné kdykoliv a za jakýchkoliv okolností.

Tato výstava přirozeně propojuje obě zmíněné základní složky Girsova díla. Groteskně laděné obrazy se střídají a prolínají s abstrakcí a přitom vzniká přirozený celek. Koncepce se rodila v diskuzi mezi autorem, teoretičkou Edith Jeřábkovou a kurátorem galerie. Je vytvořená na míru pro prostor Galerie NoD. Začíná největšími kompozicemi a pokračuje v jakési pomyslné spirále až nejmenším formátům. Obrazy jsou většinou expresivní, ovládají okolní prostor. Přitom však překvapivě vůbec nevadí, že jsou na stěnách a v závěru i na zemi doslova nahuštěné.

Celou instalaci pak završuje „krmelec“ zbitý ze starých trámů a prken, ve kterém se návštěvníkům výstavy nabízí sto lahví piva jako pohoštění. Součástí koncepce je také ekologický stroj na umělý sníh. Atmosféru „české přírody“ navodí smaltované hrnce nalezené v lese, které autor dotvořil a rozmístil ve výstavním prostoru. V novém kontextu tak využívá již nepoužívané či nepoužitelné předměty, stejně jako kdysi experimentující umělci generace šedesátých let.

Jiří Machalický

Václav Girsa

person   born
Girsa Václav   6. 10. 1969    

Václav Girsa

person   born
Machalický Jiří   16. 5. 1952