Slávka Štrbová: Pro děti

type: autorská
place of exhibition: Galerie bratří Špillarů
date of exhibition: 2012/01/04 - 2012/02/27

note:
Slávka Štrbová představuje na naší výstavě ilustrace pro dětské časopisy Šikula, Betynka a Katka, dále ilustrace ke knize Dřevorubecké pohádky a také pohádky z knihy Fimfárum Jana Wericha. Na výstavě však převažují ilustrace pro dětské časopisy. Hlavní kritéria pro ilustrace časopisů se nepatrně liší od běžných ilustrací pohádkových knih pro děti. Musí být návodné a částečně vzdělávající. To se podařilo u různých druhů písmenek, tak, aby se je děti naučily rozeznávat. Obdobným způsobem jsou na naší výstavě prezentovány práce, kde má mladý čtenář a divák s ilustrací pracovat doplňováním a přiřazováním. Značnou část výstavy činí také nepřeberné množství rozličných omalovánek. Pro vývoj dítěte jsou nezastupitelné, neboť mladý výtvarník se naučí rozeznávat všechny barvy, může zapojit svoji fantazii a také se naučí přesnosti a zacházení s pastelkami. Aniž by o to usiloval, uvolní si zároveň ruku tak, že může bez problémů začít psát jednotlivá písmenka do sešitu ve škole.

Tematicky autorka zobrazila vánoční atmosféru se svatou rodinou, ale také čerty, kteří nevyjadřují hrubé zlo, ale milé poplety. Dále zpracovala velikonoční čas s líhnutím kuřátek, barvením vajíček, pomlázkou, kdy její zvířátka, lidé a příroda se nacházejí v jednolitém souladu. Zajímavý je také soubor s měsíčkem a výchovný s vlkem, který děti učí, čeho se mají v běžném životě vyvarovat.

Domnívám se, že se autorce podařilo naplnit všechna kritéria tvorby pro děti vrchovatou měrou. Její práce jsou srozumitelné a zároveň výtvarné, oproštěné od sentimentu a zbytečného balastu. Slávka Štrbová jakoby mimoděk, při bohatém rodinném životě a starosti o své blízké, odvedla veliký kus práce pro děti, neboť si vytvořila svůj zajímavý výtvarný způsob práce, ať už se secesní linií nebo bez ní.

Václav Sika

Slávka Štrbová: Pro děti

person   born
Štrbová Vítězslava   28. 9. 1967    

Slávka Štrbová: Pro děti

institution, city, address
Galerie bratří Špillarů, Domažlice (Domažlice), Husova 61, dříve: B. Staška 265
Muzeum Chodska, Domažlice (Domažlice), Chodské náměstí 96

Slávka Štrbová: Pro děti

person   born
Sika Václav   19. 4. 1955    

Slávka Štrbová: Pro děti

pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2012   Slávka Štrbová: Pro děti