Stanislav Libenský Award 2011 & Glass.Design

type: kolektivní
place of exhibition: Pražský hrad, Císařská konírna
date of exhibition: 2011/09/16 - 2011/10/31

note:
http://www.upm.cz/index.php?language=cz&page=123&year=2011&id=179&img=1392

46 dnů světového skla

Správa Pražského hradu, Pražská galerie českého skla a Uměleckoprůmyslové museum v Praze vás srdečně zvou na výstavu svěží tvorby nejmladší sklářské generace z celého světa a zároveň na přehlídku reprezentantů sklářského evropského designu.

15. září 2011 se uskuteční v Nové Galerii Pražského hradu Slavnostní galavečer s vyhlášením laureáta Ceny Stanislava Libenského a vernisáží výstavy Stanislav Libenský Award 2011 & Glass.Design, za účasti předních představitelů kulturně-politického života České republiky.

Od 16. září do 31. října 2011 bude v Císařské konírny Pražského hradu zpřístupněna výstava směřující k renesanci evropské sklářské tradice.

Cena Stanislava Libenského již třetím rokem představuje na české kulturní scéně způsob podpory nejmladší generaci sklářských výtvarníků, kteří právě formují svůj styl a vstupují do uměleckého světa. Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo padesát jedna čerstvých absolventů: osm z České republiky, sedm z Velké Británie a z Turecka, pět výtvarníků z Maďarska a tři z Austrálie, Estonska, Slovinska a Polska, dva z USA, Bulharska a Francie a po jednom zástupci z Japonska, Německa, Norska, Portugalska, Slovenska a Švédska. Ze všech přihlášených prací bylo do dalšího kola nominováno 36 kandidátů, jejichž práce budou k vidění 46 dnů v Císařské konírně na Pražském hradě.

Odborná porota, v níž se sejdou velké osobnosti sklářského světa (prof. ak. mal. Vladimír Kopecký, prof. Jiří Harcuba, Mgr. Oldřich Palata, Mgr. Milan Hlaveš, Ph.D., ak. soch. Oldřich Plíva, doc. PhDr. Jiří Šetlík a Mgr. Eliška Stölting a Prof. ak. soch. Marián Karel), zasedne dopoledne, ve čtvrtek 15. září 2011.

Pro absolventy se Cena Stanislava Libenského stává jedinečnou příležitostí k veřejné prezentaci závěrečných prací a mnohdy také první výzvou k mezinárodní konfrontaci s odlišnými pohledy na sklářskou tvorbu. Pro laureáta Ceny Stanislava Libenského je pak připraven třítýdenní letní studijní pobyt na prestižní Pilchuck Glass School v USA.

Pro letošní rok bude také poprvé uděleno „Zvláštní uznání sklárny Moser“ jednomu výtvarníkovi, který tímto získá pětidenní stáž ve sklárně Moser v Karlových Varech, zahrnující vzorování na huti, možnost konzultace s pracovníky sklárny, ubytování a dopravu.

Specifikem letošní výstavy je potom část zaměřená na aktuální fenomén designu každodenně užívaných předmětů. Přehlídka Sklo.Design/Glass.Design bude výpovědí o energii, nápaditosti i nadějné budoucnosti evropského sklářství, unikátní přehlídkou novinek sklářského designu z dílen proslulých evropských firem, mezi kterými pochopitelně nescházejí ani ty české.
Praha se tak opět stane srdcem sklářství, místem, kde se setkávají tradice jednotlivých zemí a vzniká umělecká, inspirativní atmosféra nových kvalit.

Ústředním motivem sklářského řemesla je funkčnost, stejně jako svoboda tvorby, zároveň je ale také konkrétní výpovědí o novodobém životním stylu, vkusu a potřebách, jakýmsi zrcadlem dneška. Do tématu budou tak vtaženi nejen tvůrci, technologové a teoretici umění, ale především laici — publikum a zákazníci bez jejichž účasti by evropské sklářství nemělo budoucnost.

Výstava se koná pod záštitou manželky prezidenta republiky paní Livie Klausové, výtvarnice Jaroslavy Brychtové, ministra kultury, MUDr. Jiřího Bessera a primátora hlavního města Prahy, Doc. MUDr. Bohuslava Svobody CSc.

Spolupořadatelé: Správa Pražského hradu, Pražská galerie českého skla a Uměleckoprůmyslové museum v Praze

Kurátor výstavy: Mgr. Milan Hlaveš, PhD, kurátor sbírky skla a keramiky v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze
Architekt výstavy: MgA. Pavel Karous, pedagog ateliéru Sklo na VŠUP v Praze
Grafik výstavy: Prof. ak. mal. Rostislav Vaněk, vedoucí ateliéru grafiky na VŠUP v Praze
Producent: FOIBOS a. s.

Stanislav Libenský Award 2011 & Glass.Design

institution, city, address
Pražská galerie českého skla, Praha 4, Bartoškova 26
Správa Pražského hradu, Praha, První nádvoří Pražského hradu 1
Uměleckoprůmyslové museum, Praha, 17.listopadu 2

Stanislav Libenský Award 2011 & Glass.Design

person   born
Hlaveš Milan   21. 9. 1970    

Stanislav Libenský Award 2011 & Glass.Design

person   born
Karous Pavel   8. 6. 1979    

Stanislav Libenský Award 2011 & Glass.Design

podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2011   Stanislav Libensky Award 2011 & Glass.Design