Kostelecký salon 2011

type: kolektivní
place of exhibition: Galrie Kinský - Nový zámek Kostelec nad Orlicí
date of exhibition: 2011/09/03 - 2011/10/06

note:
Kostelecký salon – Obrazy, tapiserie a fotografie kosteleckých autorů
(František Doležal, Rudolf Černý, Jiří Růžička, Karel Martinec, Michal Hamerský, David Andrš, Martina Kalousková, Michaela Kašparová, Jan Kubíček, Jakub Zeman)
Zdánlivě nesourodá skupina výtvarníků a fotografů představila své práce na výstavě nazvané Kostelecký salon. Spojoval je jeden prvek, žili či žijí v Kostelci a své vidění světa chtějí ukázat prostřednictvím svých obrazů, tapiserií a fotografií. Je záměrem dramaturgie galerie Nového zámku založit tradici a každoročně dát příležitost místním autorům vystavovat své práce. Tento rok se jednalo o výtvarníky starší generace a mladé amatérské i poloprofesionální fotografy.
Karel Martinec (* 1945, Rychnov nad Kněžnou)
Původním povoláním technik – obchodní zástupce v železárnách ve Vamberku. K malování a lásce k výtvarnému umění ho přivedl akademický malíř Rudolf Černý. V roce 1969 se spřátelí s budoucími členy skupiny Gama – tu uzavírají v roce 1979. Věnuje se malbě, grafice a sběratelství umění. Samostatně vystavoval v Přelouči, Heřmanově Městci, Dobrušce a Vamberku. Se skupinou GAMA měli přes 40 výstav doma i v zahraničí (Lucembursko). Spolupracuje s bratrem Janem a knihařem Jiřím Foglem ze Žamberka na vydávání drobných knížek s původní grafikou, jen tak pro radost.
Jiří Růžička (*1926, Praha) - pedagog, výtvarník
Po maturitě na reálném gymnáziu v Kostelci nad Orlicí studoval Pedagogickou fakultu UK v Praze. Již během studia se věnoval kaligrafii, užité grafice, knižní a propagační kresbě. Po devíti letech působení na základních a středních školách v Králíkách, Týništi a v Kostelci nad Orlicí, pracoval třicet let na katedře výtvarné výchovy Pedagogické fakulty v Hradci Králové. Vyučoval užitou grafiku a dějiny umění. Zaujetí krajinou vystřídalo natrvalo výtvarné zpracování textilu a textilního materiálu (sisál, juta, pruhy tkanin a pletenin) při tvorbě tapiserií. Jako výtvarník byl nápomocen městu při realizaci výtvarných úkolů, plakátů, diplomů a čestných uznání. Pro město Kostelec nad Orlicí vytvořil návrh na prapor a novou podobu městského znaku.
Rudolf Černý (*1922, Kostelec nad Orlicí) - akademický malíř
Původně vyučený malíř pokojů pracoval u svého mistra Františka Gutlebena ve firmě až do roku 1942, kdy byl totálně nasazen do Francie. Po návratu z války se vrátil na místo svého vyučení a v letech 1950-1951 absolvoval přípravku na vysokou školu. V roce 1952 nastoupil na Akademii výtvarných umění, kterou ukončil čestným rokem 1957. V roce 1958 vystavoval své práce společně se Zdeňkem Kolářským v kosteleckém zámku. V letech 1965 – 1977 byl ředitelem Orlické galerie a stal se kurátorem sbírkového fondu pro stálou expozici „Malíři Orlicka“. Velkou část svého života věnoval rekonstrukci domu v Kostelci nad Orlicí – bývalým lázním „Žofín“, kde také vytvořil galerii. Tématy jeho tvorby jsou pohledy z rodného města, zátiší, portréty známých osobností i vzpomínky na válku, na dobu jeho totálního nasazení mimo domov. Poslední výstava proběhla v kostelecké knihovně u příležitosti jeho 80. narozenin. Jeho práce jsou ve veřejných i soukromých sbírkách.
František Doležal (*1910, Kostelec nad Orlicí – +1989, Praha) - malíř, grafik, výtvarný teoretik a publicista
V roce 1928 ukončil studium na Reálném gymnáziu v Kostelci nad Orlicí. Během gymnaziálního studia studoval soukromně u Antonína Hudečka v Častolovicích. Ve čtyřicátých letech minulého století vystudoval grafiku u Františka Tichého. Debutoval jako básník, napsal několik divadelních her. Od roku 1928 až do roku 1938 kreslil do časopisu Trn, Tvorba aj. Od roku 1934 žil v Praze. V letech 1939 až 1945 působil ve skupině 42. V rozmezí let 1945 až 1966 působil na ministerstvu kultury, kde se mj. zasloužil o vybudování sítě regionálních galerií.
V 50. letech se věnoval krajinomalbě, motivy hledal na Kostelecku, Rychnovsku a v Českém Středohoří. V letech 1966 až 1970 vedl výtvarnou skupinu Index Praha. V roce 1964-1974 byl spoluzakladatelem a kurátorem Galerie V. Kramáře v Praze v Dejvicích, která se stala jednou z významných galerií v hlavním městě. V sedmdesátých letech získal ateliér v obci Hlinná na Litoměřicku. S tímto obdobím jsou spojeny malířské cykly: Deník Marie, Máchovský cyklus, Reminiscence na České středohoří. Jeho dílo je zastoupeno v českých galeriích, v soukromých, českých i zahraničních sbírkách.
Jan Kubíček , fotograf (*1988, Rychnov nad Kněžnou)
Jeho prvním výtvarným počinem se stala „PFka“ na rok 1995 a pro velký úspěch i na rok následující. Během povinné školní docházky jen „běžně“ fotograficky dokumentoval dění kolem sebe. Ale již začátkem studia elektroniky na střední škole zakoupil svůj první digitální fotoaparát a střídavě se na něj a na filmovou „domácí“ zrcadlovku snažil fotit fotografie s jistým záměrem uměleckým. Nejvíce ho zajímá umělecká fotografie, akt, dokument. Příležitostně se ale nebrání žádnému fotografickému stylu včetně abstrakce či sportu.
Vystavoval dvakrát v letech 2008 a na přelomu roku 2009 a 2010 v kavárně Láry Fáry v Rychnově nad Kněžnou na téma akt a portrét a černobílé fotografie. V roce 2008 vyhrál fotosoutěž města Kostelec nad Orlicí. Mezi tím vystavoval svoje fotografie na různých společných výstavách po východních Čechách, jeho fotografie se občas objevují v místním tisku a stále aktivně fotí.
Michaela Kašparová, fotograf (*1986, Opočno)
Poprvé do ruky mi dal zrcadlovku můj mladý strýček, že prý ty své hlemýždě mám fotit něčím pořádným a ne compactem, na který jsem byla mimochodem děsně hrdá, protože to bylo to, co jsem si koupila ze své první výplaty současného zaměstnání. V Amsterdamu jsem si to vyzkoušela a řekla, že ty zrcátka taky chci… nebyly peníze, ale když jsem ztratila při Rally v Kostelci ten černý malý zázrak, Canon byl do týdne v mých rukou a už jsem jej nepustila. Ohniska, časy, clony… objevovala jsem svět „jiným“ okem a připadalo mi, a stále připadá, že mé vlastní oči na hlavě nevidí tolik, co to oko, co mám v ruce… Ukázky prací: www.mishula.cz
Martina Kalousková, fotograf (*1983, Rychnov nad Kněžnou)
Své dětství i mládí jsem strávila v Kostelci nad Orlicí. Po ukončení ZŠ Komenského jsem nastoupila na Střední uměleckoprůmyslovou školu v Turnově, kterou jsem i úspěšně, v oboru Plošné a plastické rytí kovů, dokončila. Protože mi to bylo málo, nastoupila jsem poté na Pedagogickou fakultu Masarykovy Univerzity v Brně, na obor Vizuální tvorba a výtvarná výchova se zaměřením na vzdělávání. V současné době jsem již Mgr. a mým koníčkem i prací je fotografování. Ukázky mé práce můžete najít na www.martinakalouskova.cz.
Jakub Zeman, fotograf, hudebník (*1978, Rychnov nad Kněžnou)
Fotografování se věnuje od studia na stavební průmyslovce v Náchodě - obor rekonstrukce památek, kde fotografie byla součástí výuky. Ve své tvorbě se převážně věnuje reportážím z kulturních akcí a krajině. Ukázky prací: deepdrift.net
David Andrš, fotograf, hudebník (*1977, Opočno)
Se sportem a hudbou začal pan David Andrš již ve velmi útlém věku. Pamatuji si, jak paní Jindřiška ráda pouštěla svému synkovi Bacha a přitom cítila, jak si v bříšku vesele potancovává. Ačkoli hošík vyrůstal v rodině nemuzikální, neustále na něco hrál. Jeho vrozeného talentu si nemohla nevšimnout jeho soudružka učitelka, zvláště pak, když ke své kratochvíli hudební, využíval školních pomůcek a lavice během vyučování.
A fotografie, ta ho učarovala zcela nedávno, speciálně technika v pravém smyslu slova fotografie - kreslení světlem. Tento soubor vznikl na podzim a v zimě roku 2010-11 v Orlických horách s pomocí přátel, když v televizi večer nic nedávali…
Michal Hamerský , fotograf, DJ (*1975, Ústí nad Orlicí)
Jsem jeden ze silných ročníků „Husákových děti“ a pocházím z blízkých Častolovic, ale již od mala jsem „cestoval“ do Kostelce. Ze začátku do školy, později do kroužků, a ještě později za děvčaty. Cestování se mi zalíbilo, osmělil jsem se, a dojel jsem až do Doudleb, a později dokonce až do Vamberka. Také jsem se poprvé podíval do zahraničí, navštívil jsem Kudowu Zdroj v Polsku. A tak jsem pokračoval dál, cestou necestou, sám nebo s kamarády. Z mých cest mě nejvíce ovlivnil několika měsíční pobyt v Izraeli a téměř dva roky strávené v Londýně. Teď již skoro pět let sídlím v Kostelci nad Orlicí. Soubor vystavovaných fotografií je z mého výletu do jižního Španělska v roce 2006.

Kostelecký salon 2011

person   born
Andrš David   1977    
Černý Rudolf   30. 1. 1922    
Doležal František   28. 7. 1910    
Hamerský Michal   1975    
Kalousková Martina   1983    
Kašparová Michaela        
Kubíček Jan   1988    
Martinec Karel   27. 9. 1945    
Růžička Jiří   20. 1. 1926    
Zeman Jakub   1978    

Kostelecký salon 2011

institution, city, address
Galrie Kinský - Nový zámek Kostelec nad Orlicí, Kostelec nad Orlicí (Rychnov nad Kněžnou), Komenského 266

Kostelecký salon 2011

person   born
Martinec Karel   27. 9. 1945    

Kostelecký salon 2011

person   born
Štogr Josef   24. 5. 1957    
Štogrová Doležalová Jarmila   13. 1. 1956