Jiří Trnka vypráví

type: autorská
place of exhibition: Lidická galerie
date of exhibition: 2012/11/15 - 2013/01/31

note:
Zveme vás k nahlédnutí do poetického světa knižních ilustrací Jiřího Trnky, jejichž výstava v Památníku Lidice připomene letošní sté výročí narození výjimečného a všestranného autora.

Celosvětová proslulost Jiřího Trnky je založená na jeho výtvarné virtuozitě, píli a bezmezné tvořivosti. Jeho dílo zahrnuje nespočet výtvarných oblastí, a snad v každém jeho díle lze vidět pečlivě provedenou rukodělnou práci spolu se smyslem pro charakter materiálu, precizně zvládnutá kresbou a grafickými metodami.

Jsou to především ilustrace ke knihám různých žánrů, které držel v rukách snad každý český čtenář. Svět Trnkovy knižní ilustrace je na této výstavě zpřítomněn v příbězích dětských knih jako Hrubínův Špalíček pohádek, Míša Kulička Josefa Menzela či Zahrada, jejíž příběh pochází z pera samotného Trnky. Jsou zde také k vidění ilustrace vyprávění pro malé i velké čtenáře, jako je Werichovo Fimfárum, Broučci Jana Karafiáta nebo Staré pověsti české od Aloise Jiráska. Aby výstava opravdu dostála i Trnkově světovému ohlasu, vystaveny budou rovněž ilustrace k u nás nevydané dětské knize s dvěma příběhy – Die Traumzwerge (Snoví skřítci) od Vladislava Stanovského a Eierkuchensophie (Palačinková Pepinka) Aloise Mikulky.

Jiří Trnka není v Lidicích nový: výstava navazuje na jubilejní 40. ročník mezinárodní dětské výtvarné výstavy, která byla letos zaměřena na sté výroční Trnkova narození a s ním zde rezonovalo téma „divadlo – loutka – pohádka“. Ohlasy na tuto dětskou tvorbu jsou k vidění v jedné ze sekcí výstavy, spolu s filmem o Trnkově životě a tvorbě od dokumentaristky Miroslavy Humplíkové.

Jiří Trnka vypráví

person   born
Trnka Jiří   24. 2. 1912    

Jiří Trnka vypráví

institution, city, address
Památník Lidice, Lidice (Kladno), Tokajická č.p. 152

Jiří Trnka vypráví

person   born
Hédlová Luba   19. 12. 1977    

Jiří Trnka vypráví

person   born
Hédlová Luba   19. 12. 1977    

Jiří Trnka vypráví

podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2012   Kalendárium kulturních událostí
pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2012   Jiří Trnka vypráví (knižní ilustrace)