Výstava českého komiksu 1.poloviny 20.století

type: kolektivní
place of exhibition: Městská galerie
date of exhibition: 2012/12/07 - 2013/01/13

note:
Zábavnou výstavu pro malé i velké návštěvníky, která představí to nejlepší z české komiksové klasiky, připravila Městská galerie Litomyšl ve spolupráci s Galerií umění Karlovy Vary. Výstava, která představí nejvýraznější autory 1. poloviny 20. století, je rozdělena na několik tematických okruhů.

Dobrodružnou tvorbu reprezentují Rychlé šípy Jaroslava Foglara a kreslíře Jana Fischera. Další okruhy tvoří díla Josefa Lady – např. cyklus kreseb Osudy dobrého vojáka Švejka; Ondřeje Sekory – Kapitán Ani Muk, Ferda Mravenec, Bedříšek a Voříšek. Uvidíte také díla Hermíny Týrlové či Káji Saudka.

V domě U Rytířů budou prezentovány originální předlohy komiksových příběhů zapůjčené z Památníku národního písemnictví v Praze a pozůstalostí Josefa Lady, Ondřeje Sekory a dalších autorů. „Zájem veřejnosti o komiks stále stoupá. Historie komiksu však paradoxně, zejména období před nástupem socializmu, nebyla důkladněji zmapována. Prvním výrazným počinem se stalo vydání knihy Heleny Diesing s názvem Český komiks první poloviny 20. století. Stejnojmenná výstava vychází z koncepce knihy, která přinesla informace o pěti desítkách autorů věnujících se komiksu před rokem 1950,“ přibližuje ředitelka Městské galerie Litomyšl Dana Schlaichertová.

Výstava českého komiksu 1.poloviny 20.století

institution, city, address
Městská galerie, Litomyšl (Svitavy), Smetanovo nám. 10 (dům U Rytířů)

Výstava českého komiksu 1.poloviny 20.století

podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2012   Kalendárium kulturních událostí