Dušan Skala: Podobný sentiment

type: autorská
place of exhibition: Galerie Jelení
date of exhibition: 2005/06/08 - 2005/06/23

note:
Zdroj: https://www.galeriejeleni.cz/2005/dusan-skala-podobny-sentiment/

Dušan Skala (1979) je jedním z nejpozoruhodnějších letošních diplomantů. Studoval na Fakultě užitého umění a designu J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Nejprve jako bakalář v ateliéru fotografie Pavla Baňky. Po roční stáži na AVU u Veroniky Bromové se rozhodl pro magisterské studium u Štěpánky Šimlové v ateliéru digitálních médií. Jeho práce jsme mohli vidět na několika důležitých skupinových výstavách (Mladý maso, GHMP, 2002; Animatrix, Futura, 2003).

Skala je fotograf a videoartista. S oběma médii pracuje paralelně a nezaměnitelným způsobem. Jde mu o tradičnější přístup. I když se u něj fotografie i video přirozeně prolínají. Výrazně na sebe upozornil dvěma videofilmy, které obsahují kromě silně epické linie a humoru také kinematografickou poučenost (Supermirafiori, 2003, Vlasta, 2004). V galerii Jelení Skala představuje svoji diplomovou práci. Je to další z jeho fotografických cyklů. Všichni fotografové vytvářejí cykly. A Skalu zajímá jejich vnitřní struktura. Důležitost přikládá její pevnosti a uzavřenosti. Zcela vědomě a zároveň intuitivně příběh rozkládá do několika výjevů, přičemž už žádný nejde přidat nebo ubrat. Nejedná se totiž o sekvence ani o dokumentární hromadění. Také si nevypomáhá jiným příbuzným žánrem, jakým je comiks nebo fotoromán. Spojuje obrazy volným a neviditelným střihem. Diplomová práce je cyklus fotografií, které jsou přísně aranžované. Skala pracuje s realitou jako dramaturg a fabuluje fiktivní vztahy mezi lidmi, kteří se vzájemně neznají. Vkládá jim do rukou obyčejné i překvapivé atributy a přemísťuje modely do cizích prostředí. Vychází přitom z estetiky všedních situací.

Příběh se odehrává na snímcích, jež jsou na první pohled jakoby vytažené z krabice s rodinnými fotografiemi. Při druhém pozorování nacházíme klíč k tomu, že nejde o apropriaci. Spíše mnoho klíčů a drobných nápověd. Jsou přítomné v každém detailu a v každém rysu tváře. Skala touto falešnou sérií vytváří iluzi, která se nestaví proti realitě, ale je realitou mnohem subtilnější.

Michal Pěchouček

Dušan Skala: Podobný sentiment

person   born
Skala Dušan   1979    

Dušan Skala: Podobný sentiment

institution, city, address
Centrum pro současné umění (FCCA), Praha, Křižíkova 36
Galerie Jelení, Praha 5, Drtinova 15

Dušan Skala: Podobný sentiment

person   born
Pěchouček Michal   21. 2. 1973    
Serranová Mariana   10. 3. 1976    

Dušan Skala: Podobný sentiment

antologie/sborník
  published   title (subtitle)
  2010   Galerie Jelení / Jelení Gallery 1999-2009
podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2010   Dušan Skala: Podobný sentiment / Similar sentiment
  2010   Obsah a seznam výstav 1999-2009 / Content and list of exhibitions 1999-2009
pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2005   Dušan Skala: Podobný sentiment