KRYŠTOF KINTERA, Pieces of you , 2009, lampa veřejného osvětlení­ / lamp of public lighting\r\n(http://www.futuraproject.cz)

Třebešice VII.

type: kolektivní
place of exhibition: Karlin Studios
date of exhibition: 2009/09/02 - 2009/09/20

note:
Nedílnou součástí každoročního rezidenčního pobytu v Třebešicích je výstava rezidentů ,která je jakousi tečkou za každoročním projektem. I letos jsme se proto rozhodli dodržet tuto tradici a představit tak širší veřejnosti díla Krištofa Kintery (cz), Reginy José Galindo (gu), Davida Péreze Karmadavise (dom) a uměleckého dua Lucíe Tkáčové a Anetty Mona Chisy (sk/ro), tedy umělců, kteří se zúčastnili Rezidence Třebešice 09. Vzhledem k tomu, že karlínská výstava je druhým výstupem výše zmíněných umělců, budou představena zbrusu nová díla i pro ty, kteří se zúčastnili dne otevřených dveří na zámku Třebešice u Kutné Hory. I přesto, že se díla jak tématicky tak zpracováním liší, pojí je angažovanost v sociálních či politických aspektech současnosti.

Jasnou ukázkou této tendence je série třech videí Reginy José Galindo, umělkyně oceněné mnoha mezinárodními uměleckými cenami, mezi které se řadí i zlatý lev pro umělce do 30 let (2005) na Bienniale v Benátkách. Vystavená videa jsou dokumentací tří performancí nazvaných Crisis, které umělkyně představila české veřejnosti během svého měsíčního pobytu v České republice. Podobně jako tomu je ve velké většině jejích předešlých děl, i zde Galindo využívá svého těla jako pracovního nástroje skrze, který promlouvá k publiku a zároveň poukazuje na osobní rovinu dané problematiky. Série Cisis si bere za cíl poukázat na zvrácenost dnešní doby, kdy vše má svou finanční hodnotu a i ty nejzákladnější elementy spjaté s naší existencí a životem vůbec jako je krev, vlasy či úcta se mohou proměnit v komoditu.

Podobně jako Galindo i David Pérez Karmadavis se zaměřuje na mechanismy dnešní doby, konkrétně pak v díle La Manada nomádský způsob života, úzce propojený se stále rostoucí – ať násilnou či dobrovolnou – migrací obyvatel, která ve výsledku výrazně ovlivňuje naše geografické rozmístění i genetickou výbavu následujících generací. Ve druhém ze svých videí nazvaném Torre de Babel Karmadavis naráží na zakořeněnou potřebu lidstva pohybovat se v komunitě, potřebu utlačovanou individualistickou tendencí dnešní doby

Oproti výše zmíněným umělcům se zájem Lucíe Tkáčové a Anetty Mona Chisy posouvá od ryze politické problematiky k sociálnímu postavení ženy ve společnosti, především pak k vnímání blondýnek dnešní společností. Video s názvem Proč bůh stvořil blondýnky? vychází z fenoménu vtipů o blondýnkách, které paradoxně zažily svůj největší boom v období radikálního rozmachu začlenění žen do politických a ekonomických rolí ve společnosti. Dílo prezentuje blonďatost jako věc závislou na kultuře a přírodě a nabourává předsudky, kdy je barva vlasů chápána jako ukazatel intelektuálních a emocionálních kvalit jedince.

Dílo Krištofa Kintery jako jediné navazuje na instalaci vytvořenou pro den otevřených na zámku Třebešice nazvanou Konec vertikality (část.1). Podobně jako u první instalace, kdy Kintera využívá dekonstrukční metody pro proměnu vertikálního charakteru pouliční lampy a posouvá tak význam objektu, i ve své instalaci pro Karlín Studios využívá umělec všem známé pouliční osvětlení a stejné metody. V díle (název….) však proces dekonstrukce posouvá o několik kroků dále, kdy se vertikála neproměňuje pouze v horizontálu, ale rozklad se stává diametrálně komplikovanější a díky aplikaci nového materiálu se lampa změní k nepoznání. Její funkce však zůstává neporušena.

(http://www.futuraproject.cz)

Třebešice VII.

KRYŠTOF KINTERA, Pieces of you , 2009, lampa veřejného osvětlení­ / lamp of public lighting\r\n(http://www.futuraproject.cz)
KRYŠTOF KINTERA, Paradise now , 2009, ocel, pozink / stell, galvanized iron\r\n(http://www.futuraproject.cz)
REGINA JOSÉ GALINDO, KRIZE / CRISIS, pohled do instalace / installation view\r\n(http://www.futuraproject.cz)
REGINA JOSÉ GALINDO, KRIZE / CRISIS, pohled do instalace / installation view\r\n(http://www.futuraproject.cz)
ANETTA MONA CHISA & LUCIA TKÁČOVÁ: Proč stvořil bůh blondýnky / Why did God create blondes?, 2009, video, 2:25\r\n(http://www.futuraproject.cz)
 

Třebešice VII.

person   born
Galindo Regina   1974    
Chişa Anetta   1975    
Karmadavis David        
Kintera Krištof   20. 9. 1973    
Tkáčová Lucia   1977    

Třebešice VII.

institution, city, address
Centrum pro současné umění Futura, Praha, Holečkova 49
Karlin Studios, Praha, Křižíkova 34