Novoročenky, vánoční přání jinak

type: autorská
place of exhibition: Galerie Stará radnice
date of exhibition: 2012/11/27 - 2013/01/12

note:
Výstava o novoročenkách je instalována do tří místností v galerii na Staré radnici. V první místnosti se návštěvníci seznámí s historií novoročních blahopřání v českých zemích. Zároveň zde budou mít možnost nahlédnout do pracovny známého regionálního archeologa Josefa Švehly (1861 – 1934). Zde si budou moci prohlédnout prostředí, v jakém se mnohdy psaly novoroční přání.

Následné prostory představí novoročenky jako výtvarné a především grafické dílo. Široké veřejnosti tu budou vysvětleny používané výtvarné techniky, doplněné názornými ukázkami jednotlivých novoročních přání. Jeden ze souborů novoročenek ukazuje návštěvníkům také to, že při tvorbě tohoto přání nemuselo jít pouze o umělecké ztvárnění, ale že jde pojmout tento úkol také s humorem.

V poslední místnosti výstavy představíme rekonstrukci jídelny z počátku 20. století jako místo, kde se novoročenky často četly. Výstava tak zprostředkuje návštěvníkům přání k novému roku z mnoha stránek – jako výtvarné dílo i jako prostředek individuální a společenské komunikace.

Ukázky jednotlivých novoročních přání pocházejí ze sbírek Husitského muzea v Táboře a z osobní sbírky výtvarnice Marie Michaely Šechtlové, která je Husitskému muzeu laskavě zapůjčila. Tato významná umělkyně pomohla také při přípravě výstavy odbornou radou. Celá výstava je zasazena díky výzdobě do prostor vánočně vyzdobeného muzea. Představuje tak unikátní možnost jak strávit dobu nadcházejícího adventu a po něm následujících svátků.

Novoročenky, vánoční přání jinak

institution, city, address
Husitské muzeum v Táboře, Tábor (Tábor), Náměstí Mikuláše z Husi 44

Novoročenky, vánoční přání jinak

podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2012   Kalendárium kulturních událostí
pozvánka kolektivní
  published   title (subtitle)
  2012   Novoročenky, vánoční přání jinak