Spořilovský Salon IX.

type: kolektivní
place of exhibition: Geofyzikální ústav AV ČR, přednáškový sál
date of exhibition: 2014/09/10 - 2014/10/31

note:
-
Jednak jsem ze Spořilova a jednak trochu maluju. Říkám trochu, protože bych rád maloval víc, leč mám ještě jiné profese, které mi to neumožňují. A tak se z malování stal jen můj koníček, a proto taky schází těm mým obrázkům k dokonalosti mnoho. Chybí mi soustavnost. Ale to už je můj problém.
Píšu tu o malování a o obrázcích, ale je třeba, abych věc uvedl na správnou míru. To zmíněné malování je spíš kreslení křídou na litografický kámen, pěkně každou barvu extra, a pak z kamene přenést nakreslené na gumu a z ní pak na papír. Není to jednoduchá práce a výsledku se pak říká litografie. A ty zde právě vystavuji, na základě pozvání Galerií Jonáš. Název této Galerie mi poněkud připomíná jednu postavu, kterou jsem kdysi hrával na divadle (a ke které se stále čas od času vracím). Ne, Galerii s tak vznešeným jménem jsem přece nemohl odmítnout, a tak jsem přistoupil k tomuto setkání se svými spořilovskými sousedy. Sousedy sice ne v čase, ale v místě ano. Minuli jsme se tady o pár desítek let, ale co je to proti věčnosti.
Jiří Suchý
-
Spořilovský salon jde letos do svého 9. ročníku a Galerie Jonáš v září vstoupí do 9. roku svého působení na Roztylském náměstí. Chtěli bychom poděkovat lidem z Geofyzikálního ústavu i všem nejenom spořilovským občanům, kteří nás podpořili v našich nelehkých začátcích. Svým otevřeným přístupem a uměnímilovností jste nám umožnili získat si Vaši důvěru jako zákazníků, přátel a klientů, kteří se k nám, doufáme, že rádi vracejí a vědí, že naše služby jsou kvalitní a svou práci děláme precizně a s láskou. Galerie je možná vznešené slovo pro náš malý obchůdek, ale jsme toho názoru, že i na malém prostoru se dají dělat velké věci, jen se musí chtít.
Někdy člověk nerozumí tomu, proč se mu dějí různé věci, proč se najednou ocitne tam a tam. Stejně tak jsem nechápala ani já, proč se mám vracet zrovna na místo svého dětství a mládí, ale s láskou jsem vzpomínala na živé náměstí, přes které jsem chodila do školy, dala si zmrzlinu v cukrárně, hrála si na hřišti… a najednou jsem pochopila, že některé věci nemusí být jen vzpomínkou a nejsou ani náhodné. Prostě to tak mělo být. Jsem ráda, že i náš obchůdek je součástí spořilovského prostoru, který má stále kouzlo - své Genius loci. Vždyť zde bydlelo a stále bydlí tolik osobností uměleckého života. A je nám velkou ctí, že naše pozvání na uspořádání výstavy vlastních litografií přijal a podpořil jeden z nich – pan Jiří Suchý.
Každé výtvarné dílo má svoji duši a nám dělá radost, že můžeme dotvářet litografie, olejomalby či fotografie rámem, který podpoří a dá vyniknout dílu v něm obsaženém. Adjustace litografií pana Jiřího Suchého jsou ukázkou práce Galerie Jonáš. Citlivý a neuspěchaný výběr tohoto důležitého doplňku je přirozenou součástí naší práce, a pokud se na nás obrátíte, poskytneme Vám nejen bohatý výběr paspart a rámů, ale i cenné rady.
Děkujeme Vám za zachování přízně a těšíme se na setkání s Vámi v Galerii Jonáš. Nabídku všech našich služeb najdete na adrese www.ramovanisporilov.com
Věra Vrbová

Spořilovský Salon IX.

person   born
Bárta Jiří   7. 4. 1931    
Beneš Ivan   1927    
Míchal Jiří   1943    
Pechar Radko   1963    
Suchý Jiří   1. 10. 1931    

Spořilovský Salon IX.

institution, city, address
Geofyzikální ústav AV ČR, v.v.i., Praha, Boční II/1401, Praha 14131

Spořilovský Salon IX.

person   born
Molavcová Jitka   17. 3. 1950    
Suchý Jiří   1. 10. 1931