Jan Hinais: Kubistické obrazy.cz

type: autorská
place of exhibition: Galerie Idea
date of exhibition: 2015/09/08 - 2015/10/07

note:
-
Obrazy plné hranatých tvarů změkčené oblými křivkami představí Jan Hinais od 8. září do 7. října 2015 v Galerii Idea. Kubismus je pro autora nádherný způsob jak vyjádřit celistvost a hloubku našeho vnímání zjednodušeným způsobem. V jeho obrazech se mísí abstraktní i realistické formy a je patrný obdiv k dílům Picassa, Filly, Kubišty a dalších kubistických mistrů. V rámci výstavy bude také možné zakoupit obraz věnovaný Nadačnímu fondu Českého rozhlasu Světluška a podpořit tak nevidomé.
Jan Hinais, narozen 23. dubna 1943 v Praze, maluje od dětství. Inspirací k tvorbě mu byl také jeho vzdálený předek Vojtěch Hynais. V roce 1969 navštěvoval semináře malování na NYU v New Yorku a v té době prodal svůj první obraz. Poté studoval malbu u akademického malíře Jana Plačka. Od realistických krajin a maleb Dona Quijota přešel k surrealismu a postupně až ke kubistickému pojetí malby v 80. letech. Kubismus ho fascinoval propojením tvarů a barev, oproti ostatním směrům mu umožnil dávat tématům na obrazech jiné rozměry.
„Malování je pro mě dřina. Když pracuji na obraze, často se cítím, jako bych lezl na vrchol hory s těžkým břemenem na zádech, a nikdy si nejsem jistý, jestli se mi podaří udělat dalších pár kroků. Když dosáhnu vrcholu a dokončím obraz, jsem vyčerpaný, ale také šťastný,“ říká Jan Hinais. Od roku 1990 vystavoval své obrazy v Galerii České Plastiky až do jejího uzavření v roce 2006 a zároveň měl samostatnou výstavu v Jihočeském muzeu v Písku.
Malíř se rozhodl věnovat výtěžek z prodeje jednoho svého obrazu fondu Světluška a podpořit tak nevidomé. Už jako dítě ho otec opakovaně nabádal, aby si dával pozor na oči, že zrak je to nejcennější, co má. A často ho vídával, jak na ulici pomáhá nevidomým. Zanechalo to v něm stopu. A protože rád maluje, miluje teplé a jasné barvy, soucítí s těmi, kteří jsou o tohle ochuzeni. To, co získají z prodeje obrazu, jim může pomoci.
galerieidea.cz

Jan Hinais: Kubistické obrazy.cz

person   born
Hinais Jan   30. 4. 1943    

Jan Hinais: Kubistické obrazy.cz

institution, city, address
Galerie Idea, Praha, Františka Křížka 10

Jan Hinais: Kubistické obrazy.cz

plakát
  published   title (subtitle)
  2015   Jan Hynais: Kubistické obrazy.cz