Lenka Husárková: Krystalický svět

type: autorská
place of exhibition: Pražská galerie českého skla
date of exhibition: 2015/12/01 - 2016/01/30

note:
Pro Lenku Husárkovou je charakteristická absence sklářské barvy. Pracuje pouze s čirým křišťálem, který dál zušlechťuje, například kombinací se solí. Ta vytváří krystalickou strukturu, která se v symbióze s okolním světem neustále mění. Ve své práci si všímá podobnosti skla a soli. Sůl dokáže měnit své skupenství, dokáže být křehká i tvrdá zároveň, podobně jako je tomu u skla. Výstava je souhrnem autorčiny tvorby, kterou vytvořila v průběhu minulých dvou let. Její práce bilancuje na hraně pomíjivosti a věčnosti, čemuž nasvědčuje i volba témat jako je například smrt.

Asi nejznámějším autorčiným dílem je diplomová práce Rozpustné životy, kde se snaží do českého prostředí propašovat netradiční pohřební rituály, konkrétně rozpuštění popela v moři. Moře, jakožto zdroj života a soli představuje symbolické uzavření kruhu. Funerální design bude na výstavě zastoupen také dílem Darth Vader. Objekty Daň za křehkost představují jakési solné květy, které jsou tenké jako papír a neuvěřitelně křehké, bortí se i při sebemenší manipulaci. Právě křehkost dodává práci nový náboj, stejně jako sen, který netrvá věčně. Protikladem k tomuto jemnému a choulostivému dílu se jeví práce Sůl nad zlato, která ukazuje další vlastnost soli – tvrdost. Dále na výstavě budou k vidění např. solné dózy nesoucí název podle slavného Hitchcockova hororu Ptáci nebo nápojový set Zářez na pažbě, který zase reaguje na pomíjivost mezilidských vztahů.

Lenka Husárková je absolventkou Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově, ateliéru Design světelných objektů, Fakulty umění a designu na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, ateliér Přírodní materiály a dále pražské UMPRUM, kde studovala v ateliéru skla pod vedením Ronyho Plesla. V roce 2013 a 2015 byla vybrána do užšího výběru mezinárodní sklářské soutěže Stanislav Libenský Award. V rámci letošního ročníku vyhrála zvláštní cenu za design aukční láhve Pislner Urquell. Na výrobě láhve aktuálně pracuje spolu s výtvarníkem Bořkem Šípkem. Na konci roku se bude láhev dražit a celý výtěžek z aukce bude věnován centru Paraple, které pomáhá lidem po poranění míchy. Autorka v současné době působí jako designérka ve společnosti Crystal BOHEMIA, a. s.

Lenka Husárková: Krystalický svět

person   born
Husárková Lenka   9. 7. 1990    

Lenka Husárková: Krystalický svět

institution, city, address
Pražská galerie českého skla, Praha 4, Bartoškova 26