Specific Landart

type: kolektivní
place of exhibition: Galerie Ladislava Sutnara
date of exhibition: 2016/05/04 - 2016/05/28

note:
Více než desítky realizací dosáhl projekt Zaniklé a ohrožené kostely, na kterém pracovali studenti a pedagogové oboru Socha a prostor na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara. Projekt byl součástí programové linie LandArt Plzně – Evropského hlavního města kultury 2015, stal se pilotní akcí v regionálním měřítku. Z celkového počtu 122 ohrožených, zničených a rozpadlých kostelů plzeňské diecéze bylo vybráno 13 míst, která ožila výtvarnou intervencí.

Smyslem projektu není a nemůže být úplná obnova staveb. Samotný počet chátrajících, někdy i záměrně devastovaných objektů, je příliš vysoký a jejich rekonstrukce nebo celková obnova je nereálná. Jejich význam však nezaniká, jsou to duchovní centra, místa, kde se lidé shromažďovali
a zamýšleli se nad tím, co přesahuje jejich možnosti. V dnešní době nemusí být tento přesah pouze náboženský, tato místa lze chápat jako nositele kulturního dědictví naší země a skrze uměleckou intervenci probudit znovu život a smysl těchto památek.

Vedoucí ateliéru Socha a prostor prof. akad. soch. Jiří Beránek vysvětluje: „Člověk se přece potřebuje také zastavit, rozhlédnout a vnímat nevšednost i obyčejných věcí. Člověk se přece potřebuje „vznést" nad sebe sama, pochopit význam cest, chodníků a pěšin, smysl obydlí a hemžení měst. Nic z toho, co bylo postaveno našimi předky, nebylo bezdůvodné a náš projekt to chce dokázat. Už při pouhém vztyčení tyče na místě ruiny kaple či kostela zjistíme vždy genialitu, s jakou bylo určeno. Samotný příchod k takto nalezeným místům je zpravidla určen stromořadím, kamenným valem, nebo jiným významným krajinným útvarem. A tak se pomalu vnořujeme pod kůži krajiny a chápeme ji tak, jak by se měla uchovat, nebo obnovit. Ano, znovu vyšlapaná stezka je záslužný čin, vede-li k plnosti života."

Programový ředitel Plzně 2015, MgA. Jiří Sulženko dodává: „Plzeň 2015 spolupracovala s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara na řadě zajímavých projektů, ale LandArt prof. Jiřího Beránka je z těch, které měly skutečně rozsáhlý dopad jak na místa samotná, tak na kvalitu celého evropského projektu. Znovu připomenutá místa a kostely v Plzeňském kraji se staly cílem cest řady nových návštěvníků a unikátní formou připomněly traumata i bohatství celého regionu a naší historie. I to bylo jedním z cílů projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015."

Děkan Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara doc. ak. mal. Josef Mištera doplňuje: „Samozřejmě jedna věc jsou plány a jiný problém je realizace. Díky týmu Evropského hlavního města kultury a financím, které na podporu projektů poskytlo město Plzeň, Plzeňský kraj a Ministerstvo kultury, se geniální vize profesora Beránka a jeho plzeňské školy v průběhu let zhmotnily. Tak mohla vzniknout ve světě zcela unikátní řada sochařských děl a vznikla také kniha, která vše dokumentuje - kniha o boji umělců za člověka proti surovým a bezohledným dějinám."

Výše zmíněná kniha, která bude pokřtěna a oficiálně představena na zahájení výstavy 4. května, mapuje celý projekt Zaniklých a ohrožených kostelů, zároveň představuje výběr z díla vedoucího Ateliéru Socha a prostor prof. akad. soch. Jiřího Beránka a jeho asistenta MgA. Benedikta Tolara.

Seznam realizací projektu:
Štěpánka Kotková: Má mysl, kostel Panny Marie, Otín, 2012
Jakub Hadrava: Věřící, kostel sv. Jiří, Luková, 2012
Veronika Konturová: Světlo, kostel sv. Barbory, Všekary, 2012
Vojtěch Soukup: Křížová cesta, kostel sv. Blažeje, Branišov, 2012
Kristýna Kužvartová: Kapka aneb hladina hloubky, kostel sv. Jana Nepomuckého, Loreta, 2013
František Dvořák: Svatý Bartoloměj, Pořejov, 2013
Jiří Beránek: Prorůstání, Srbice, 2014
Jakub Orava: Proud času, kostel sv. Václava, Hora sv. Václava, 2014
Štěpánka Kotková: Modlitby, kostel Nejsvětější Trojice, Nový Čechtín, 2014
Monika Hrachová: Lidská krajina, Děpoltice, 2014
Benedikt Tolar: Soustředění, kostel sv. Máří Magdaleny, Krasíkov, 2015
Vojtěch Soukup: Mezičlánek, zaniklá tvrz Pecihrádek, 2015
Jakub Hadrava: Oltář Nejsvětější Trojice, kostel Nejsvětější Trojice, Otěvěky, 2015

Specific Landart

person   born
Beránek Jiří   21. 11. 1945    
Dvořák František        
Hadrava Jakub   8. 7. 1985    
Hrachová Monika        
Konturová Veronika        
Kotková Štěpánka        
Kužvartová Kristýna   10. 8. 1989    
Orava Jakub   24. 2. 1986    
Soukup Vojtěch        
Tolar Benedikt   8. 2. 1975    

Specific Landart

institution, city, address
Západočeská univerzita v Plzni, Plzeň (Plzeň-město), Univerzitní 8

Specific Landart

kniha
  published   title (subtitle)
  2015   Ateliér profesora Jiřího Beránka (Specific LandArt)
  2015   Specific LandArt (Studio of Jiří Beránek)