Eva Rybářová: Kurt Hermes

type: autorská
place of exhibition: Fait Gallery PREVIEW
date of exhibition: 2016/10/26 - 2016/11/19

note:
Výstava Evy Rybářové s názvem Kurt Hermes je další ze série projektů generace nejmladších autorů, představených ve Fait Gallery PREVIEW v rámci Open call vyhlášeného na rok 2016. Autorka v něm představuje virtualitu jako přirozenou součást vlastní existence a prostřednictvím instalace digitálních fotokoláží a messengerem generovaných textových nástěnných maleb tuto zkušenost tlumočí do materiálního světa.

Jeden z oblíbených básnických obratů zní, že oči jsou zrcadlem duše. Dalo by se ale říct, že existují i selfie duše? Co vypovídají selfie o naší identitě? Podobnost tohoto druhu fotografického autoportrétu se zrcadlem naznačuje například situace, při níž vidíme během focení na displeji telefonu zrcadlově. Do normální nepřevrácené polohy se snímek vrátí až cvaknutím spouště a uložením do složky. V jádru projektu Kurt Hermes umělkyně Evy Rybářové stojí v současné době neexistující aplikace pro smartphone, která tento problém koriguje tím, že do selfie dosazuje dopředu nafocený pár očí směřujících přímo do kamery.

Fiktivně vytvořené virtuální prostředí autorka záměrně využívá jen jako základ pro kontextualizaci samotných prací, které jsou mediálně konzervativní a ve své podstatě víc poetické a osobní než mechanické a didaktické. Virtualitu jako přirozenou součást vlastní existence tlumočí do materiálního světa prostřednictvím instalace digitálních fotokoláží a messengerem generovaných textových nástěnných maleb.

Eva Rybářová v současné době studuje v Ateliéru fotografie na pražské VŠUP. V roce 2016 se zúčastnila stáže na vídeňské Die Angewandte. Ve své práci často využívá autoportrét jako médium. Důležitá je pro ni analýza vizuální reprezentace a text.

Eva Rybářová: Kurt Hermes

person   born
Rybářová Eva   1991    

Eva Rybářová: Kurt Hermes

institution, city, address
Fait Gallery, Brno (Brno-město), Hlinky 49/126

Eva Rybářová: Kurt Hermes

person   born
Hládeková Katarína   4. 3. 1984    

Eva Rybářová: Kurt Hermes

katalog autorský
  published   title (subtitle)
  2016   Eva Rybářová: Kurt Hermes