Sofie Švejdová: 9058

type: autorská
place of exhibition: Atrium na Žižkově - koncertní a výstavní síň
date of exhibition: 2018/04/12 - 2018/05/07

note:
Kurátor: Jiří Švestka Gallery

Sofie Švejdová (nar. 1990) od svých studií na pražské UMPRUM experimentovala s různými médii, v poslední době se však věnuje zejména malbě. Předchůdcem jejích nejnovějších abstraktních a expresivních maleb byly série pláten a objektů založených na reflexi fenoménu televizních seriálů a rozplétání jejich psychologických vzorců. Dalším zdrojem její současné tvorby jsou její malby s poeticky feministických nádechem, jimž dominuje motiv písmene „V“ s jeho všemi možnými způsoby interpretace. Na materiálu těchto dvou témat Sofie Švejdová zpochybňuje postupy vizuální narace a záměrně volí objekty, jejichž reálný základ je málo pravděpodobný.

Jinou linii v tvorbě Sofie Švejdové představují kresby a akvarely. S kresbou začala v době, kdy se stala mladou matkou dvou dětí a dočasně neměla dostatek času k práci na velkých plátnech v ateliéru. Od té doby se kresba stala integrální součástí jejího uměleckého výrazu, v níž je schopná vyjádřit obdobný konflikt fikce a skutečnosti jako na jejích akrylech na plátně.

Abstraktní tvorba Sofie Švejdové posledních dvou let ji ukazuje v roli jakéhosi dirigenta tvarů a barev, který pracuje s různými konkrétními podněty, kolem nichž buduje dynamickou kompozici. Vedle melodických linií se na jejích obrazech objevují mocné akordy, které mohou být, i díky své syrovosti, vnímány jako reminiscence na Elegie Roberta Motherwella. Barevné linie a plochy se proplétají, aby vytvořily nový, hlubší a méně dostupný prostor s vrstvami, v nichž se neustále cosi odehrává, ale my to nejsme schopni dohlédnout.
(Jiří Švestka)

Sofie Švejdová: 9058

person   born
Švejdová Sofie   3. 1. 1990    

Sofie Švejdová: 9058

institution, city, address
Za Trojku, Praha 3, Čajkovského 12a/12

Sofie Švejdová: 9058

podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2018   V galerii Atria pravidelně najdete to nejlepší z mladé české výtvarné tvorby