Rudolf Sandalo 1899-1980: Vize modernosti / Visions of Modernity

type: autorská
place of exhibition: Hrad Špilberk
date of exhibition: 2018/05/31 - 2018/08/26

note:
Hrad Špilberk, Západní křídlo - 2. patro

Avantgardní architekturu prvorepublikového Československa na originálních fotografiích Rudolfa Sandala mladšího vám ukážeme na výstavě „Vize modernosti. Rudolf Sandalo (1899–1980)“. Vůbec poprvé vám v takto rozsáhlé prezentaci představíme dílo tohoto brněnského tvůrce. Sandalo fotografoval moderní architekturu v Brně i jinde v Československu. Jeho snímky vily Tugendhat proslavily tuto ikonu světové moderní architektury i v USA a svou uměleckou úrovní se řadí k absolutní špičce v oboru fotografie architektury.

Muzeum města Brna vystavuje to nejcennější ze své architektonické sbírky: uvidíte řadu originálních fotografií Rudolfa Sandala ml., které jsou známé z publikací o československé i světové moderní architektuře. Na Sandalových fotografiích je charakteristický příklad práce autora se světlem a stínem, dokonale ztvárňují podstatu moderní architektury. Sandalo zcela porozuměl záměrům a vizím soudobých architektů; dokázal ve svých fotografiích zachytit ducha modernosti jejich staveb. Při fotografování čekal na optimální světelné podmínky a následné retuše snímků důsledně a pečlivě prováděl na skleněných negativech. Sandalo dokumentoval realizace staveb Bohuslava Fuchse, Ernsta Wiesnera, Josefa Poláška, Jindřicha Kumpošta, Václava Dvořáka a dalších. Sandalova talentu si všiml i Ludwig Mies van der Rohe, který jej pověřil fotografováním vily Tugendhat. Dvě Sandalovy fotografie si dokonce vybral Miesův přítel, architekt Philip Johnson na výstavu „The International Style“, uspořádané v roce 1932 v Muzeu moderního umění v New Yorku. Sandalova fotografie vily se tehdy objevila i na titulní straně katalogu výstavy, který připravili Henry Russell Hitchcock a Philip Johnson, a pak také na přebalu dnes již ikonické publikace téže autorské dvojice „The International Style: Architecture Since 1922“. Soubor dvaačtyřiceti originálních Sandalových pozitivů vily Tugendhat získalo Muzeum města Brna v roce 2012. Polovinu z nich můžete nyní zcela poprvé obdivovat i vy.

Výstava celkově zahrnuje na dvě stovky Sandalových originálních snímků, z nichž většina pochází z pozůstalostí architektů a stavitelských firem. K vidění jsou např. fotografie Moravské banky, hotelu Avion či kavárny Savoy v Brně, zotavovny Morava v Tatranské Lomnici, koupaliště Zelená žába v Trenčianských Teplicích i moderních staveb v Bratislavě, Nitře či Košicích. Vystaveny jsou také ukázky našich a zahraničních odborných časopisů, v nichž se Sandalovy fotografie objevovaly, a koláž Bohuslava Fuchse, v níž architekt použil Sandalovy snímky Městských lázní na Kopečné ulici v Brně. Výstava je dedikovaná Iloši Crhonkovi, zakladateli architektonické sbírky Muzea města Brna. Díky jeho badatelské a akviziční činnosti dnes Muzeum města Brna vlastní unikátní fotografie od Rudolfa Sandala ml. a je tak zřejmě jedinou kulturní institucí na světě, která disponuje takto rozsáhlým fondem jeho pozitivů. Nyní, u příležitosti 100 let od vzniku republiky, vám přiblížíme architekturu mladého Československa právě prostřednictvím Sandalova výjimečného fotografického díla. Výstava probíhá na hradě Špilberku od 31. května do 26. srpna a z důvodu ochrany cenných originálů nebude prodloužena. Menší část výstavy je i v technickém podlaží vily Tugendhat, a to od 6. června do 26. srpna.

Rudolf Sandalo 1899-1980: Vize modernosti / Visions of Modernity

person   born
Sandalo Rudolf de (mladší)   15. 8. 1899    

Rudolf Sandalo 1899-1980: Vize modernosti / Visions of Modernity

institution, city, address
Muzeum města Brna, Brno (Brno-město), Špilberk 1

Rudolf Sandalo 1899-1980: Vize modernosti / Visions of Modernity

person   born
Černoušková Dagmar   1965    
Chatrný Jindřich   16. 2. 1965    

Rudolf Sandalo 1899-1980: Vize modernosti / Visions of Modernity

katalog autorský
  published   title (subtitle)
  2018   Rudolf Sandalo 1899-1980: Vize modernosti / Visions of Modernity
  2018   Rudolf Sandalo 1899-1980: Vize modernosti / Visions of Modernity
kniha
  published   title (subtitle)
  2019   Rudolf Sandalo 1899-1980: Vize modernosti / Visions of Modernity