Jaroslav Klát: Průniky realismu a abstrakce

type: kolektivní
place of exhibition: Galerie Ludvíka Kuby
date of exhibition: 2018/05/12 - 2018/07/01

note:
Zatímco dílo Jaroslava Kláta staršího osciluje mezi realismem a abstrakcí, tvorba Jaroslava Kláta mladšího představuje ukázku symbolického konstruktivismu, který je založen na originální syntéze tvarů, kompozic, objektů a barev stojící na hranici výtvarné abstrakce. Na výstavě jsou zastoupena díla obou malířů, otce a syna. Z tvorby Jaroslava Kláta staršího se jedná o vrchol jeho umělecké tvorby, který charakterizuje příklon k abstraktní malbě a tašismu v 60. letech. Z díla Jaroslava Kláta mladšího jsou představena poslední plátna, jimiž prostupují základní kompoziční prvky jeho malířského rukopisu, jenž vystihuje dominantní role barvy a světla, působivá rytmizace plochy a integrita objektů.

Jaroslav Klát st. (1902 Cerkvice nad Loučnou – 1979 Karlovy Vary) výtvarné umění miloval od mládí. Po maturitě na litomyšlském gymnáziu odešel za prací do Prahy. Po válce se mu podařilo vycestovat na roční stipendijní pobyt do Paříže, kde se setkal s díly svých oblíbených autorů. Zanedlouho po návratu byl jako úředník přeložen do Karlových Varů. Zde s energií sobě vlastní pomáhá vytvářet ve vysídlené oblasti nové kulturní zázemí. Nakonec se na počátku 50. let rozhodl nastoupit dráhu profesionálního výtvarníka. Vytváří řadu olejomaleb průmyslové krajiny, ve kterých cítíme ozvuky moderní francouzské malby. Jistě k nejzajímavějšímu okruhu jeho díla náleží cyklus abstraktních kompozic, ve kterých se malíř pustil do experimentů po stopách Jacksona Pollocka.

Jaroslav Klát ml. (1962 Karlovy Vary)
již v útlém věku podlehl kouzlu výtvarného umění. Během studií na Akademii výtvarných umění se mu podařilo vycestovat na stipendijní pobyt do Paříže. Součástí jeho svébytného malířského umu se staly barva, velkorysé gesto, expresívní výraz a zároveň racionálně budovaný prostor obrazu. Inspiraci pro svá díla nalézá v přírodě, v jejích tvarech – na plátnech tak můžeme v nakumulovaných obrazcích objevovat rybí a ptačí těla, obličeje… V případě kompozic výrazného délkového formátu máme zase pocit, že jsme se ocitli v blízkosti šamanů, totemů a barevného hýření masek.

Jaroslav Klát: Průniky realismu a abstrakce

person   born
Klát Jaroslav   27. 4. 1962    
Klát Jaroslav   23. 5. 1902    

Jaroslav Klát: Průniky realismu a abstrakce

institution, city, address
Galerie Ludvíka Kuby, Poděbrady (Nymburk), Libušina
Lázně Poděbrady, a. s., Poděbrady (Nymburk), Jiřího náměstí 39

Jaroslav Klát: Průniky realismu a abstrakce

person   born
Půtová Barbora   14. 11. 1985    

Jaroslav Klát: Průniky realismu a abstrakce

pozvánka kolektivní
  published   title (subtitle)
  2018   Jaroslav Klát st., Jaroslav Klát ml. : Průniky realismu a abstrakce