Tripolis Praga: Pražská moderna kolem roku 1900

type: kolektivní
place of exhibition: Dům Gustava Mahlera
date of exhibition: 2013/05/15 - 2013/06/23

note:
14. 5. v 17:00 byla v Domě Gustava Mahlera zahájena výstava s názvem „Tripolis Praga – Pražská moderna kolem roku 1900“. Autorem výstavy je MitteleuropaZentrum für Staats-, Wirtschafts- und Kulturwissenschaften, Technische Universität Dresden.

Výstavu uspořádalo statutární město Jihlava ve spolupráci s Pražským literárním domem, Iglauer Regionalkulturverband o. s. a Mahler 2000 o. s. Výstava je součástí doprovodného programu hudebního festivalu Mahler Jihlava 2013 „Hudba tisíců“.

Kolem roku 1900 se Praha rozvinula v moderní velkoměsto střední Evropy. Po asanaci židovského ghetta vznikly na Starém Městě nové reprezentativní výškové budovy a ulice po vzoru pařížských bulvárů. Pražští umělci, hudebníci a spisovatelé se připojili k evropské moderně. Městu postupně výrazněji dominoval český živel, pražská německá komunita však představovala stále silnou tradiční vrstvu s bohatou kulturní činností a zvláště pražská německá literatura dosáhla v této době svého vrcholu. Zároveň se však ve stejné době dostávali ke slovu stále více i pražští Židé. Výstava Tripolis Praga je první výstavou, která klade důraz na rovnocennou prezentaci a vzájemné prolínání všech tří zmíněných součástí této jedinečné evropské kulturní tradice – tj. české, německé a židovské Prahy.

Tripolis Praga je putovní výstava. Slavnostně otevřena byla v květnu roku 2001 v Drážďanech. Následně ji měli možnost shlédnout návštěvníci v Lipsku, Chemnitz, Liberci a Olomouci.

Odborníky je tato výstava hodnocena jako jedna z nejlepších a nejkomplexnějších výstav k tematice pražské umělecké moderny. Návštěvník se dozví více o známých i méně známých spisovatelích, hudebnících, malířích, ale také o politicích a vědcích.

Tripolis Praga: Pražská moderna kolem roku 1900

institution, city, address
Dům Gustava Mahlera, Jihlava (Jihlava), Znojemská 1089/4
Statutární město Jihlava, Jihlava (Jihlava), Masarykovo náměstí 97/1