Gustav Krum: Jihlavská pevnost

type: autorská
place of exhibition: Dům Gustava Mahlera
date of exhibition: 2014/02/05 - 2014/03/15

note:
Dne 5. 2. 2014 se v Domě Gustava Mahlera veřejnosti otevřela výstava obrazů jihlavského rodáka Gustava Kruma s názvem „Gustav Krum: Jihlavská pevnost“. Výstava byla vytvořena ve spolupráci s Oblastní galerií Vysočiny v Jihlavě a Muzeem Vysočiny Jihlava, od kterých byly obrazy zapůjčeny. Vernisáž proběhne 4. 2. 2014 v 17:00.

Akademický malíř Gustav Krum se narodil 23. května 1924 v Jihlavě, kde také strávil poslední měsíce svého života. Byl jedním z nejvýznamnějších českých malířů a ilustrátorů dobrodružných knih a komiksů. I přesto, že studoval techniku v Brně, jeho snem byla pražská Akademie výtvarných umění. Zde byl přijat až po II. světové válce, které se celé aktivně zúčastnil. Po studiu se plně věnoval knižní ilustraci ve svém ateliéru v Praze. Nejvíce se zaměřoval na dobrodružnou, historickou a cestopisnou tématiku. Často je srovnáván se slavným akademickým malířem Zdeňkem Burianem a to právě díky zálibě v dobrodružné literatuře. Důležitým milníkem pro tvorbu Gustav Kruma bylo setkání s Františkem Hoffmannem, historikem a bývalým ředitelem jihlavského archivu, se kterým spolupracoval na ilustrování historických knih. Proslul především ilustrováním knih Karla Maye. Ve své práci byl velice precizní a neopomenul žádný detail. V roce 2000 bylo Gustavu Krumovi za celoživotní prezentaci jihlavské historie uděleno čestné občanství města Jihlavy. Akademický malíř Gustav Krum zemřel 21. března 2011 v Jihlavě.

V letech 1959 – 1962 vytvořil Gustav Krum cyklus 67 kreseb uhlem a křídou nazvaný „Sedm století Jihlavy“. Díla ztvárňují období od počátků města až po rok 1945. Právě z tohoto cyklu budete moci zhlédnout na výstavě Gustav Krum: Jihlavská pevnost výběr 25 kreseb, který se týká jihlavského městského opevnění. Všechny vystavované obrazy jsou vytvořeny uhlem. Jde o neobyčejná díla, která, jak bylo autovým dobrým zvykem, popisují do nejmenšího detailu tehdejší dobu.

Gustav Krum: Jihlavská pevnost

person   born
Krum Gustav   23. 5. 1924    

Gustav Krum: Jihlavská pevnost

institution, city, address
Dům Gustava Mahlera, Jihlava (Jihlava), Znojemská 1089/4
Muzeum Vysočiny Jihlava, Jihlava (Jihlava), Masarykovo náměstí 57/58
Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě, Jihlava (Jihlava), Komenského 10
Statutární město Jihlava, Jihlava (Jihlava), Masarykovo náměstí 97/1