Mahlerovi současníci

type: kolektivní
place of exhibition: Dům Gustava Mahlera
date of exhibition: 2014/10/01 - 2014/11/15

note:
Mahlerovi současníci. Vzájemné umělecké inspirace od sklonku 18. do poloviny 20. století

Výstava představila autory, s jejichž díly a uměleckým vlivem se setkali tvůrci z nejrůznějších oborů té doby od Evropy až po Nový svět, a jejichž tvorba mohla mít vliv i na citlivého a vnímavého Gustava Mahlera. Výstava si neklade za cíl představit vyčerpávající přehled uznávaných představitelů malířského umění z doby Mahlerova života. Nabízí ale pohled na některé zajímavé souvislosti, a to jak s malíři, tak i náměty, které se prolínaly s tvůrčím životem známého dirigenta a skladatele a které se jeho života mohly i přímo dotýkat.

Některá z děl malířů českého a rakouského původu jsou v České republice prezentována poprvé právě na této výstavě.

Výstava nabízí spojení děl ze sbírky Městského muzea ve Skutči a obrazů ze soukromé rodinné sbírky manželů Marie a Zdeňka Geistových. Základem sbírky ze Skutče je sbírka bratrů Zvěřinových z počátku 20. století, která městu Skuteč připadla dědictvím. Akviziční činnost manželů Geistových se zaměřuje mimo jiné na díla se vztahem k českému prostředí, a to bez ohledu na jazyk, národnost a náboženství autorů. Záměrem majitelů sbírky je rovněž snaha o navracení děl, znázorňujících české reálie, zpět ze zahraničí.

Návštěvníci mohou vidět např. obraz Jacoba Alta „Pohled na zámek Dačice“ z roku 1837, který zachycuje budovu zámku po jeho přestavbě s původní barvou omítky, jeho nejbližší okolí i reálie ze života. Dílo bylo zakoupeno ze sbírky rodiny von Purgstall ze zahraničí. Dále dva akvarely jeho syna, proslulého malíře Rudolfa von Alta, které zachycují výzdobu a vzhled interiérů hradu Rožmberk v polovině 19. století. I tato díla byla zakoupena zpět do České republiky ze zahraničí. Kresba Friedricha von Amerlinga „Sedící zamyšlený kardinál“, z majetku židovské rodiny, byla předmětem vynuceného prodeje do sbírek Albertiny ve Vídni v roce 1938, restituentům pak byla navrácena teprve v roce 2002.

Mnozí z autorů měli vztah k Jihlavě nebo Vysočině např. Roman Havelka, který v Jihlavě prožil mládí nebo Johann Hamza, který sice působil ve Vídni, nicméně se narodil v Kostelní Myslové a dětství a mládí prožil v Telči, kde měl až do roku 1902 domovské právo.

Neměli bychom opomenout ani díla Josefa Mánesa, Antonína Chittusiho, Václava Brožíka, italsko-rakouského Eugena de Blasse, Luďka Marolda, Jana rytíře Skramlíka či Ferdinanda Engelmüllera.

K výstavě bude vydán katalog s přehledem jednotlivých děl a jejich autorů.

Mahlerovi současníci

person   born
Alt Jakob   25. 8. 1789    
Amerling Friedrich von   14. 4. 1803    
Brožík Václav   5. 3. 1851    
Engelmüller Ferdinand   22. 12. 1867    
Hamza Johann   21. 6. 1848    
Havelka Roman   30. 4. 1877    
Chittussi Antonín   1. 12. 1847    
Mánes Josef   12. 5. 1820    
Marold Luděk   7. 6. 1865    
Skramlík Jan   1. 7. 1860    

Mahlerovi současníci

institution, city, address
Dům Gustava Mahlera, Jihlava (Jihlava), Znojemská 1089/4
Statutární město Jihlava, Jihlava (Jihlava), Masarykovo náměstí 97/1