Fantazie a realita Františka Dlouhého

type: autorská
place of exhibition: Dům Gustava Mahlera
date of exhibition: 2015/01/28 - 2015/03/07

note:
Františka Dlouhého k umění přivedl jeho strýc Vinci Dlouhý, známý třebíčský malíř a fotograf, který studoval u prof. Františka Ženíška. Dlouhý vystudoval reálné gymnázium a poté pracoval jako úředník, většinu tvůrčího života strávil v Jihlavě. Láska k umění jej navzdory okolnostem provázela celým životem.

Pod vlivem Vinci Dlouhého se věnoval zpočátku zejména fotografii. Vystavoval například na výstavě „Obrazová fotografie“ v roce 1931. Díla z tohoto období se však nedochovala a dalších fotografických výstav se již nezúčastnil.

Potřeba seberealizace jej dovedla na místo propagačního výtvarníka v Domě osvěty v 50. letech. Koncem 50. let, po sňatku s Vlastou Rychlovskou, se intenzita jeho tvorby markantně zvýšila. V roce 1961 začal působit v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě. V 60. letech se jeho tvorba přesunula ke geometrické abstrakci, kterou po několika dílech opustil a začal hledat vlastní cestu v podobě výtvarných experimentů. Koncem let šedesátých narůstala i kvantita jeho tvorby avšak ani v letech následujících neopustil ani tvorbu krajinářskou.

V roce 1978 se přestěhoval do Starého města, kde se postupně vrátil k realistické krajinomalbě a zátiším. Jedním z posledních tvůrčích podnětů bylo stěhování ateliéru, kdy při procházení svých starých prací našel chuť a inspiraci k dokončení některých grafik z let šedesátých.

František Dlouhý zemřel 22. 3. 2000 ve Starém městě u Uherského Hradiště. Krátce poté byla uspořádána výstava jeho prací v Oblastní galerii Vysočiny s názvem Prolínání.

Na výstavě budou představeny jak olejomalby, tak akvarely. Kromě tradičních technik však budou k vidění i grafiky vytvořené pomocí krystalizace solí, otisků různých struktur, kresba na molitan, či smirkový papír. Tyto experimentální grafické listy, dosud víceméně opomíjené, tvoří stěžejní část výstavy. Za povšimnutí jistě stojí i art-protis visící z třetího podlaží domu.

Fantazie a realita Františka Dlouhého

person   born
Dlouhý František   20. 3. 1911    

Fantazie a realita Františka Dlouhého

institution, city, address
Dům Gustava Mahlera, Jihlava (Jihlava), Znojemská 1089/4
Statutární město Jihlava, Jihlava (Jihlava), Masarykovo náměstí 97/1