Eva Prokopcová: Partitury v obrazech

type: autorská
place of exhibition: Dům Gustava Mahlera
date of exhibition: 2015/03/18 - 2015/04/26

note:
Dne 17. 3. byla v Domě Gustava Mahlera slavnostně zahájena výstava s názvem Eva Prokopcová – Partitury v obrazech. Vernisáž začala v 17:00. Úvodní slovo pronesl malíř David Bartoň a na vernisáži zazněla část skladby Zdeňka Fibicha Sonata Hexatonica v obsazení eufonium a tuba, jichž se ujali MgA. Jan Nosek a Walter Hofbauer ze Základní umělecké školy Jihlava.

Eva Prokopcová se narodila v Českém Krumlově, studia jí zavedla nejdříve do Hořic na sochařsko-kamenickou školu, a následně do Prahy. Tam prošla studiem architektury na ČVUT a o pár let později studiem na AVU v ateliéru figurální a krajinářské malby u profesora Jana Smetany. Za sebou má bohatou výstavní činnost v České republice, Rakousku i Německu. Aktuálně působí v Českých Budějovicích.

Výstava Partitury v obrazech představí autorčiny výtvarné interpretace hudby, která jí slouží coby inspirace. Soustředí se zejména na soudobou kompozici, jejíž na první pohled komplikované postupy přenáší na plátno. Její podání je emocionální a expresivní hrou barev a tvarů. A přestože právě barvy často působí divoce a nespoutaně, citlivá práce s nimi zachovává konzistenci a vnitřní logiku obrazu.

Výstava samotná bude doplněna o hudební kulisu složenou z kompozic představitelů druhé vídeňské školy – Arnolda Schönberga a jeho žáků Antona Weberna a Albana Berga. Tito skladatelé tvoří pomyslnou spojnici mezi současnou hudbou a mahlerovským romantismem, který v nich svým způsobem nepřestal nikdy znít.

K dalšímu Schönbergovu žáku se obrátí i doprovodný program výstavy, při němž básník, esejista a performer Jaromír Typlt přednese text skladatele Johna Cage – Přednáška o ničem. Společně s experimentálním hudebníkem Ivanem Palackým vystoupí v Domě Gustava Mahlera 14. 4.

Eva Prokopcová: Partitury v obrazech

person   born
Prokopcová Eva   9. 2. 1948    

Eva Prokopcová: Partitury v obrazech

institution, city, address
Dům Gustava Mahlera, Jihlava (Jihlava), Znojemská 1089/4
Statutární město Jihlava, Jihlava (Jihlava), Masarykovo náměstí 97/1

Eva Prokopcová: Partitury v obrazech

person   born
Bartoň David   3. 8. 1964