Zdeněk Hudeček: Ve jménu krásy

type: autorská
place of exhibition: Dům Gustava Mahlera
date of exhibition: 2016/07/13 - 2016/08/28

note:
Zdeněk Hudeček započal uměleckou dráhu studiem Střední umělecké průmyslové školy v Uherském Hradišti v letech 1953-1957. Po absolutoriu směřovala Hudečkova cesta do zlínského podniku Výstavnictví. Po postupném nasbírání technických i organizačních zkušeností z místních i mezinárodních veletrhů vedly jeho kroky do firmy Fatra Napajedla, kde působil jako výtvarník a vedoucí propagačního oddělení.

V tomto období počíná jeho volná tvorba a účast na prvních výstavách. V roce 1966 se účastnil výstavy mladých v Domě umění a o dva roky později SALONU 68 ve Zlíně, kde se pravidelně podílel na tvorbě klapek pro Mezinárodní filmový festival. Následovaly desítky autorských i kolektivních výstav. Byl členem ČSVU a Sdružení Bienále Brno. V současnosti je členem Unie výtvarných umělců ČR a Sdružení výtvarných umělců a teoretiků jihovýchodní Moravy.

Spojujícím prvkem Hudečkovy tvorby je hudba, provázející ho celá léta postupné krystalizace od poeticko-imaginární polohy přes kresbu, grafiku a experimenty s papírovou hmotou. V posledních letech inklinuje k folklorním motivům. Poznamenán vlivem informelu či surrealismu čerpá ze zkušeností svého otce – fládristy a sleduje detailní struktury, zejména v pracích s vrstveným papírem.

Tematicky ve svém díle vyjadřuje svůj obdiv jevům, které tvoří korunu života: přírodě, ženě a hudbě, která jej provází jako nejvěrnější motiv celý život. Ve své volné malbě a invenční kresbě rozvíjí racionalitu designu svébytným lyrismem svých prací, uvádějících diváka do imaginárních světů pohádkových představ a snů, světa ducha, poznamenaného krásou lidské tvorby, přírodou bez zásahů techniky.

Hudeček vychází z reality, ale bere z ní jen tvary, podoby, barvy, aby nás k ní znovu přivedl přes svůj okouzlený pohled a ukázal nám ji v její nehynoucí kráse. Pro autora je svět krásy světem věčné lidské touhy po harmonii mezi minulostí a budoucností, něze, lásce, splynutí se všehomírem přírody, uvědomuje si, že představa ráje nezaniká ani v sekularizované společnosti. Zdeněk Hudeček se úspěšné pokusil vrátit kráse její důstojnost a tajemství. Přes své symboly nám pomáhá nalézt její hlubiny a zdroje především v chápavém lidském nitru.

Zdeněk Hudeček: Ve jménu krásy

person   born
Hudeček Zdeněk   21. 1. 1938    

Zdeněk Hudeček: Ve jménu krásy

institution, city, address
Dům Gustava Mahlera, Jihlava (Jihlava), Znojemská 1089/4
Statutární město Jihlava, Jihlava (Jihlava), Masarykovo náměstí 97/1