Vojtěch Míča

type: autorská
place of exhibition: Jan Čejka Gallery
date of exhibition: 2018/05/15 - 2018/06/05

note:
Vojtěch Míča (*1966) je přes 25 let spojován především s ateliérem sochařství II na pražské Akademii výtvarných umění. Byl žákem a asistentem Huga Demartiniho a asistentem Jindřicha Zeithammela. Od roku 2015 zastává na AVU pozici vedoucího pedagoga v ateliéru figurálního sochařství a medaile. Ovlivnil již celou generaci sochařů a společně s I. Mladičovou a M. Immrovou stál za vydáním katalogu mapující vývoj ateliéru od sametové revoluce doposud (2018).

Ve své tvorbě důvěřuje převážně skromným materiálům – beton, ocel, přírodní kámen či dřevo – a s jejich pomocí vyjadřuje mnohdy skrytou krásu tvarů a textur světa kolem nás. Vyhýbá se přehnanému experimentování a ilustrativnosti a zastává názor, že by socha měla působit bez potřeby externích informací. Snaží se objevovat nové formy sochařství a při instalaci soch do prostředí zohledňuje jejich okolí, protože socha by si neměla uzurpovat pozornost na úkor toho, co ji obklopuje.

Vojtěch Míča aktivně vystavuje od roku 1989 a za svoji tvorbu získal několik ocenění. Jeho sochy najdeme v soukromých sbírkách a ve veřejném prostoru v USA, Austrálii, Rakousku nebo Německu.

Vojtěch Míča

person   born
Míča Vojtěch   11. 1. 1966    

Vojtěch Míča

institution, city, address
Jan Čejka Gallery, Praha 1, Hybernská 998/4