Josef Lada nejen dětem

type: autorská
place of exhibition: Galerie výtvarného umění
date of exhibition: 2016/05/06 - 2016/07/10

note:
-
Galerie výtvarného umění v Havlíčkově připravila na květen a červen letošního roku výstavu jednoho z nejznámějších českých umělců malíře Josefa Lady. Návštěvníci si budou moci prohlédnout více než 150 obrazů, ilustrací a kreseb ze soukromých sbírek i ze sbírek muzeí a galerií. Vůbec poprvé budou k vidění dva nově restaurované rozměrné obrazy z cyklu: Jak se dělají noviny, vytvořené pro mezinárodní výstavu Expo, které byly více než čtyři desítky let ukryty v depozitáři galerie.
Obrázky Josefa Lady jsou jedním ze symbolů českého kulturního dědictví. Důvodem je pravdivost a věrnost zobrazeného, protože malý Josífek si v dětství vzal k srdci radu své maminky, aby maloval pouze to, co viděl a zná, a po celý svůj tvůrčí život se tímto doporučením řídil.
Jeho cesta k malování nebyla lehká, ale odhodlání a přesvědčení mu pomohlo překonat všechny překážky a splnit si svůj dětský sen. Díky své cílevědomosti a píli nám pak zanechal velmi rozsáhlé dílo, které čítá na 15 000 kreseb a asi 550 obrazů. Vybrat z tohoto úctyhodného počtu jen několik desítek, které by obsáhly celou jeho šíři, nebylo vůbec lehké, přesto jsme se pokusili představit jeho tvorbu v co největším záběru. Tedy od Ladových karikaturistických začátků a hledání vlastního charakteristického rukopisu, přes ilustrační tvorbu do dobových humoristických časopisů a dětských knih různých autorů až po vlastní autorské knihy. A to vše pak završit Ladovými typickými obrazy přibližujícími nám scenerie venkovského života včetně jeho tradičních svátků a zvyků, které se k nim pojí a jsou vlastně takovou obrazovou kronikou českého venkova s jeho svéráznými postavami na konci 19. století.
Od počátku 20. století se začaly měnit i Ladovy Hrusice a postupně se vytratily typické figury Ladova dětství, tak se je autor snažil alespoň připomenout a zvěčnit prostřednictvím svých obrázků, které si časem ve svých představách a snech přetvořil v jakýsi výtvarný vzor idylického venkovského života.
Vystoupil soubor Flauti feroci Soukromé ZUŠ Havlíčkův Brod.
galeriehb.cz

Josef Lada nejen dětem

 

Josef Lada nejen dětem

person   born
Lada Josef   17. 12. 1887    

Josef Lada nejen dětem

institution, city, address
Galerie výtvarného umění, Havlíčkův Brod (Havlíčkův Brod), Havlíčkovo náměstí 18

Josef Lada nejen dětem

person   born
Lada Josef   1960    

Josef Lada nejen dětem

katalog autorský
  published   title (subtitle)
  2015   Josef Lada
pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2016   Josef Lada nejen dětem
plakát
  published   title (subtitle)
  2016   Josef Lada nejen dětem