Piotr Błażejewski: Kousek mého malířství

type: autorská
place of exhibition: Galerie FONS firmy Stapro s.r.o.
date of exhibition: 2013/10/17 - 2013/11/26

note:
-
Piotr Błażejewski je jedním z významných malířů polské geometrické abstrakce. Jeho malířství navazuje na nezapomenutelnou tradici wroclavského strukturalismu. Je tvůrcem kontinuálně pokračujícím v linii započaté Alfonsem Maruskiewiczem, Józefem Hałasem a Wandou Gołkowskou. Malíř vytvořil několik navazujících obrazových cyklů: Architektura barvy, Interference, Stopy, Reflexe, Kolekce, Nepravděpodobné geometrické tvary a v posledních letech pak soubory Epitafy a Znamení kříže. V těchto cyklech často realizuje velkoformátové kompozice sestavené do vertikálních a horizontálních diptychů a triptychů i jiných seskupení. Jeho syntetické malířství osciluje kolem osobitého řádu. Hledá harmonii a čistotu požívaje rytmizaci linií, opakování a pravidelnosti znaků, pulzování barvy a světla, modulů a transformace forem. Přijetí této metody ho nasměrovalo k uměleckému minimalismu a redukci malby vyrůstající přímo z wroclawského strukturalismu.
Piotr Błażejewski je velmi důsledným umělcem, který si vytváří po léta svůj vlastní umělecký jazyk podřízený myšlence universálního řádu. Maluje obrazy nanášeje na jejich povrchy vlastní moiré (jemnou strukturu), jakýsi typ autorské frotáže. Jeho hluboké modři, červeně, karmíny a zeleně nabývají energického a metaforického rozměru. Barevné gradace přidávají jeho obrazům až éterický a lyrický charakter. Osobité závoje jeho maleb v nás evokují vzdálené světy snů. Blazejewski na svých obrazech mistrně spojuje konkrétnost geometrických forem s lehkostí modelace a vytříbeností barev.
Ve svém posledním cyklu Epitafy vyobrazil velmi poeticky problém plynutí času a nevyhnutelnosti posledních věcí. Dosáhl toho velmi jemným způsobem za použití jednoduchých znaků a lakonické modelace připomínající církevní ikony.
ipardubice.cz, 9.3.2019

Piotr Błażejewski: Kousek mého malířství

person   born
Błażejewski Piotr   1950    

Piotr Błażejewski: Kousek mého malířství

institution, city, address
Galerie FONS firmy Stapro s.r.o., Pardubice (Pardubice), Pernštýnské náměstí 51

Piotr Błażejewski: Kousek mého malířství

pozvánka autorská
  published   title (subtitle)
  2013   Piotr Błażejewski: Kousek mého malířství