Toy_Box: Nevšímejte si nás! Kala Azar a spol.

type: autorská
place of exhibition: Galerie Artwall / Galerie Na zdi
date of exhibition: 2018/08/14 - 2018/10/07

note:
Výstava je výsledkem spolupráce komiksové a streetartové umělkyně Toy_Box a mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic. Personifikuje nemoci a příčiny úmrtí, které ovlivňují životy půl druhé miliardy lidí na celém světě. Výstava upozorňuje na dopad těchto nemocí, jejich příčiny i možná řešení.

Stěny galerie Artwall pokrývají obrazy nestvůrných bytostí a démonů. Na první pohled se zdá, jakoby to byly ilustrace z hororových komiksů nebo výjevy z mytologií vzdálených kultur. Aktuální výstava opravdu souvisí s dalekými zeměmi, ale bohužel se nejedná o báje ani fiktivní příběhy. Obrazy české komiksové a streetartové umělkyně Toy_Box personifikují takzvané opomíjené nemoci. Výstava uspořádaná společně s mezinárodní humanitární organizací Lékaři bez hranic upozorňuje na dopad těchto nemocí, jejich příčiny i možná řešení.

Toy_Box se ve své tvorbě často věnuje sociálním problémům a mnohdy zpracovává příběhy lidí na okraji společnosti. Její tvorba je založena na příbězích, kterými přibližuje divákům i nepříjemná témata. V rámci výstavy pro Artwall se publiku v pražských ulicích představí pětice nemocí a příčin úmrtí: černá horečka – kala azar, Chagasova choroba, spavá nemoc, tuberkulóza a hadí uštknutí. Nemoci, jejichž původci jsou lidskému oku neviditelní a projevují se zejména v podobě následků, umělkyně zobrazuje formou zlověstně působících démonů.

„Hlavním mottem výstavy je výkřik démonů alias opomíjených chorob: 'Nevšímejte si nás! Kala Azar a spol.' Poněvadž to je právě to, co těmto nemocem vyhovuje – aby zůstaly pozapomenuty. Jsou to choroby, které ovlivňují životy půldruhé miliardy lidí, ale zůstávají opomíjené. Trpí jimi totiž převážně lidé v chudších regionech. Na některé z nich ani účinné léky neexistují. Jejich vývoj a výroba není pro farmaceutické firmy lukrativní. Smyslem výstavy je upozornit na to, že takové nemoci existují a je nutné jim věnovat pozornost. Udělat přesně to, co „démoni“ nechtějí – všímat si jich. Právě tím můžeme začít věci měnit,“ přibližuje Iveta Polochová, tisková koordinátorka české kanceláře Lékařů bez hranic.

„Šlo nám o to, aby byl vzkaz, který se snažíme předat, zároveň pravdivý, naléhavý, ale bez doslovnosti, k níž téma možná může svádět. Při vymýšlení postav jednotlivých démonů jsem se nechala inspirovat jak beznadějí a hrůzou, jíž musejí zažívat lidé, kteří jsou těmito chorobami postiženi, tak různými pop kulturními předlohami,“ vysvětluje motivy autorka.

„Některé problémy se zdají tak démonické, že před nimi zavíráme oči. Je však důležité na ně upozornit a postavit se jim čelem. O to se snaží i galerie Artwall, která se zaměřuje na aktuální společenská témata,“ konstatují Zuzana Štefková a Lenka Kukurová, kurátorky výstavy. „Umění dokáže na problémy upozornit a práce neziskových organizací přináší konkrétní řešení,“ dodávají.

O Lékařích bez hranic: Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) jsou mezinárodní humanitární organizace, která poskytuje odbornou zdravotnickou pomoc lidem v ohrožení a v případě krizí. V současné době poskytuje zdravotní péči ve více než 70 zemích světa, a to s pomocí téměř 38 000 místních a více než 3 500 mezinárodních spolupracovníků. V řadě projektů léčí i pacienty trpící opomíjenými nemocemi. Proto na ně dlouhodobě upozorňuje. Spolu s dalšími se skrze Iniciativu za léky proti opomíjeným nemocem (DNDi) snaží přispět i k vývoji léčby. Jedním ze základních principů organizace je rovněž přinášet svědectví o humanitárních krizích a lidech, jimž pomáhá.

O autorce: Toy_Box vystudovala scénografii na DAMU v Praze. Její tvorba má kořeny v techno a anarchistické scéně. Kromě ilustrace a komiksů se věnuje streetartu i volné umělecké tvorbě se sociální tématikou. Za svou komiksovou existenciální novelu Moje kniha Vinnetou získala cenu Muriel (2015) za nejlepší původní komiksovou knihu a ocenění Zlatá stuha (2016) udělované tvůrcům pro děti a mládež.

Toy_Box: Nevšímejte si nás! Kala Azar a spol.

person   born
Toy Box   1978    

Toy_Box: Nevšímejte si nás! Kala Azar a spol.

institution, city, address
c2c Kruh kurátorů a kritiků, Praha, Za Strahovem 431/19

Toy_Box: Nevšímejte si nás! Kala Azar a spol.

person   born
Kukurová Lenka   8. 9. 1978    
Štefková Zuzana   8. 10. 1977