Jana Štěpánová: Neposkvrněné početí

type: autorská
place of exhibition: Galerie Artwall / Galerie Na zdi
date of exhibition: 2013/10/02 - 2014/01/10

note:
Výstava problematizuje předpoklad, že by homosexuální páry v České republice neměly vychovávat děti. Současný zákon o registrovaném partnerství sice zakazuje gayům a lesbám děti adoptovat, nicméně jeho formulce nepočítá s tím, že někteří a některé z nich už děti mají, nebo je přivedou na svět, ať už přirozenou cestou či za pomoci umělého oplodnění. Zkušenost matek, které Štěpánová fotí, zároveň dokládá, že děti, o které jde podle zákona v prvé řadě, nemají s touto podobou rodiny – na rozdíl od některých dospělých – problém.

„Myslíte si, že je nepřirozené, proti přírodě, nebo dokonce nemožné, aby dvě ženy počaly dítě? Tak to žijete
v minulém století. Dnes mají lesbické ženy širokou škálu možností, stačí se jen rozhodnout pro tu nejvhodnější,“ říká k tomu Jana Štěpánová. „Česká společnost se ráda prezentuje jako velmi tolerantní vůči gayům a lesbám, ale tato tolerance končí u otázky výchovy dětí. Zároveň v České republice množství dětí marně čeká na adopci v dětských domovech,“ dodává jedna z kurátorek galerie Artwall, Lenka Kukurová.

Jana Šěpánová se svým projektem zároveň dotýká oblasti manipulace lidského genetického kódu, které
v současné době nabývá na stále větší aktuálnosti. „Lesbické rodičovské páry si otce svých budoucích potomků často vybírají utilitárně a dárce volí na základě jeho fyzických a psychických kvalit. Mají možnost své děti „designovat“ podle vlastního přání a naplňují tak vize o budoucí geno-centrické společnosti, které bude dominovat tzv. „gen-rich“ třída disponující prostředky na genetické šlechtění dokonalých potomků," uvádí další z kurátorek Markéta Dolejšová.

V projektu Neposkvrněné početí navazuje Štěpánová na svou dřívější práci, fotografickou sérii zabývající se
podobami rodiny nazvanou Rodinná mapa: Věrni zůstaneme (vytvořenou ve spolupráci s Gabrielou Kontra).
Oba fotografické cykly zdůrazňují možnost alternativy k tzv. nukleární rodině“. Jak konstatuje Zuzana Štefková, spolukurátorka výstavy Neposkvrněné početí: „Koncept rodiny je proměnlivý a každá společnost jej chápe jinak. To, co odlišuje dobrou rodinu od špatné, není počet maminek nebo tatínků, ale funkčnost vztahu mezi těmi, kdo rodinu tvoří. Zákony ČR by měly tento fakt respektovat a nevytvářet umělé překážky těm, kdo o děti stojí.“

O umělkyni: Jana Štěpánová (1969) vystudovala fotografii v ateliéru Pavla Baňky na UJEP v Ústí nad Labem. Je provozovatelkou grafického studia RedGreenBlue, spoluzakladatelkou Unie grafického designu a festivalu lesbické kultury Apriles. Věnuje se tématům genderových rolí, sexuálních menšin a nenormativních vztahů ve společnosti. Žije a pracuje v Praze.

Jana Štěpánová: Neposkvrněné početí

person   born
Štěpánová Jana   2. 6. 1969    

Jana Štěpánová: Neposkvrněné početí

institution, city, address
c2c Kruh kurátorů a kritiků, Praha, Za Strahovem 431/19

Jana Štěpánová: Neposkvrněné početí

person   born
Dolejšová Markéta        
Kukurová Lenka   8. 9. 1978    
Motyčka (Sadofsky) Petr   10. 9. 1971    
Štefková Zuzana   8. 10. 1977