Tomáš Rafa: Výběrové řízení na česko - romskou vlajku

type: autorská
place of exhibition: Galerie Artwall / Galerie Na zdi
date of exhibition: 2013/07/16 - 2013/09/30

note:
Projekt „Výběrové řízení na česko-romskou vlajku“ kriticky reaguje na situaci, kdy Romové nejsou majoritní společností považováni za Čechy a ocitají se v nucené izolaci.

Sedm vlajek vystavených v galerii Artwall a v prostorách Národní technické knihovny bylo vybráno ze série několika desítek návrhů. Výběru se zhostila komise složená z odborníků zabývajících se v různých kontextech tématikou česko-romského soužití: Kumar Vishwanathan (lidskoprávní aktivista, ředitel občanského sdružení Vzájemné soužití), Lucie Horváthová (sociální antropoložka, členka SZ), Zdeněk Ryšavý (ředitel Romea o.s.), Vojta Lavička (hudebník, moderátor Metropol TV) a David Tišer (romista, člen Rady vlády ČR pro záležitosti romské menšiny). Spolu s nimi v komisi zasedl též odborník na problematiku vlajek, historik Jan Kremer.

O vítězném návrhu nové česko-romské vlajky v následujících týdnech rozhodne široká veřejnost, která bude mít v průběhu konání výstavy možnost hlasovat online na facebookovém profilu galerie Artwall a zpravodajském serveru aktualne.cz, nebo u hlasovací urny umístěné v NTK. Hlasování bude probíhat i přímo na ulici, prostřednictvím přenosné hlasovací urny, se kterou se organizátoři projektu vydají na různá místa ČR, zejména do lokalit se silným romským zastoupením. Vybraná vlajka pak bude předána k užívání Radě vlády pro záležitosti romské menšiny, spadající pod Úřad vlády.

Výběrové řízení na česko-romskou vlajku vychází z časosběrného projektu „Nový nacionalismus v srdci Evropy“, jehož prostřednictvím Rafa od roku 2009 zkoumá hranice mezi nacionalismem, patriotismem, rasismem a xenofobií. Cílem současného projektu je podle něj vytvoření „otevřené platformy k diskuzi o současném i budoucím soužití majoritního obyvatelstva a menšin v Čechách.“

„Projekt otevírá také téma koexistence romské a české identity v případě samotných Romů,“ zdůrazňuje Zuzana Štefková, jedna z kurátorek galerie Artwall. „Jeho prostřednictvím si klademe otázku, jak čeští Romové vnímají svoji „českost“, do jaké míry se ztotožňují s českou národní identitou reprezentovanou státními symboly, nebo co pro jejich identitu znamená skutečnost, že žijí právě v Čechách.“

Další z kurátorek Artwall Lenka Kukurová k projektu dodává: „Zmiešaná vlajka, ktorá poukazuje na fakt, že štát nie je etnicky čistý celok, je výzvou k zamysleniu sa nad konceptom národa a štátu. V Českej republike nežijú len Češi, ale aj iné menšiny, ktoré sú tu rovnako doma.“

„V neposlední řadě výstava demonstruje ambivalentní charakter nových možností publikování názorů, které veřejnosti zprostředkovávají informační technologie v podobě online sociálních sítí a diskuzních fór.“ shrnuje spolukurátorka Markéta Dolejšová.

Výběrové řízení na česko-romskou vlajku otevírá celou řadu dalších otázek týkajících se relevance státních symbolů v soudobé společnosti a jejich zneužívání hnutím neonacistů, ale především odkazuje k absurditě dělení na Čechy a ty „druhé“­­.

O vystavujícím umělci: Tomáš Rafa (1979) žije a pracuje ve Varšavě. Studoval na Akademii umění v Banské Bystrici v ateliéru Digitálních médií a na Akademii Sztuk Pięknych vo Warszawe. V roce 2011 získal Cenu Oskára Čepana a rezidenční pobyt v International Studio & Curatorial Program v New Yorku. V roce 2012 se zúčastnil Berlin Biennale 7, jako spoluautor projektu „Breaking the News“ a kurátor projektu „Art Covers Politics“. Jeho první samostatná výstava „Respect Existence or Respect Resistance“. se konala v roce 2012 v SNG Bratislava. V roce 2013 uveřejnil projekt „Športové múry / New Nationalism in the Heart of Europe“ v rámci přehlídky umění Prague Biennale 6.

Tomáš Rafa: Výběrové řízení na česko - romskou vlajku

person   born
Rafa Tomáš   1979    

Tomáš Rafa: Výběrové řízení na česko - romskou vlajku

institution, city, address
c2c Kruh kurátorů a kritiků, Praha, Za Strahovem 431/19

Tomáš Rafa: Výběrové řízení na česko - romskou vlajku

person   born
Dolejšová Markéta        
Kukurová Lenka   8. 9. 1978    
Motyčka (Sadofsky) Petr   10. 9. 1971    
Štefková Zuzana   8. 10. 1977