Ladislav Vondrák: Pachuť

type: autorská
place of exhibition: Galerie Artwall / Galerie Na zdi
date of exhibition: 2012/04/26 - 2012/07/15

note:
Na sedmi panelech projektu se objevuje tvář autora, kterého něčí ruka „krmí“ různými barvami. Na první pohled se zdá, že se Vondrák vrací k výrazovým prostředkům symbolického zraňování příznačným pro body art 60. a 70. let, ale z jeho autorského textu vyplývá, že nejde ani tak o zkoumání možností těla a jeho expresivitu, jako o reakci na současnou politickou situaci s jejími nekonečnými tahanicemi o moc, korupčními skandály a nikdy nenaplněnými sliby.

„My budeme žrát a vy nám to budete žrát,“ komentuje Vondrák přístup českých politiků, jejichž primárním zájmem je neomezený přístup ke korytům, a svým projektem názorně předvádí, jak toto „žraní“ vypadá. „Užijme si barev našich koalicí,“ vyzývá autor, zatímco se barvy, vytékající z jeho úst, slévají v hnědou břečku. Jeho pasivní pozice a odevzdanost, s níž přijímá své ponížení, odráží pocit totální rezignace. Co zbývá voliči znechucenému věčným lhaním politiků? Podle autora jsou to „otevřená ústa a pachuť po zvracení.“

Vondrákova úvaha však nabízí i optimističtější odpověď. Lékem proti skepsi by podle něj měla být fungující občanská společnost. „Projekt Pachuť lze chápat i jako výzvu, kterou autor, coby nespokojený volič, adresuje svým zákonně zvo-leným zástupcům,“ říká k tomu Zuzana Štefková, jedna z kurátorek galerie Artwall. „Jeho gesto je přes své skeptické vyznění výrazem víry v mechanismy občanské společnosti.

Ladislav Vondrák: Pachuť

person   born
Vondrák Ladislav   1975    

Ladislav Vondrák: Pachuť

institution, city, address
c2c Kruh kurátorů a kritiků, Praha, Za Strahovem 431/19

Ladislav Vondrák: Pachuť

person   born
Dolejšová Markéta        
Motyčka (Sadofsky) Petr   10. 9. 1971    
Štefková Zuzana   8. 10. 1977