prachenskemuzeum.cz

Karel Steiner: Prchavý svět polaroidu

type: autorská
place of exhibition: Prácheňské muzeum v Písku
date of exhibition: 2013/10/05 - 2013/11/03

note:
Malé výstavní síně, zahájení 4.10.2013
-
Výstava je součástí doprovodných programů Mezinárodního festivalu studentských filmů, Písek 2013.
Karel Steiner se narodil v červenci roku 1953. Jeho rodina pochází z otcovy strany z Plzně. Mládí strávil v Praze a další dvě třetiny svého života v New Yorku a v Paříži. Rok po vpádu sovětských okupačních vojsk emigroval do Spojených států a tam zůstal dalších patnáct let. Pobyt v multifunkčním prostředí New Yorku mu pomohl překonat stesk po domově a po rodině. Našel zde přátele ze všech zemí světa. V letech 1972 až 1978 se věnoval studiu politických věd a fotografie. Zaměřil se hlavně na studium fungování amerického politického systému a práce amerického kongresu. Po politických studiích a občasných pracovních stážích ve Světové bance změnil své studijní směřování a zapsal se na Fashion Institute of Technology, kde absolvoval obor průmyslové fotografie.
V roce 1984 se odstěhoval do Paříže, kde žije a pracuje do dnešních dnů. Dojíždí do svého fotografického atelieru v Puteaux, bývalé malé obce u Paříže, dnes její součásti, kde svého času žil i malíř František Kupka, a tam v tichu a klidu pracuje na svých autorských fotografiích. Přestože má české a americké občanství, žije ve Francii. Paříž se stala jeho stálým domovem, kam si přivedl z Ameriky i svoji ženu. V posledních dvaceti letech se také často a rád vrací do Čech. V Plzni a v Praze nachází kořeny své rodiny a poznává místa, která v mládí ani nestačil navštívit.
Do České republiky se vrátil s rodinou na delší dobu hned na počátku devadesátých let a pracoval zde jako fotograf. Jeho stálým působištěm však zůstává Paříž, kde působí jako nezávislý fotograf a zároveň jako profesor fotografie na Parsons School of Design. Kontakt se studenty mu přináší rovnováhu k práci v ateliéru, kde bývá dlouhé hodiny sám.
V Paříži se také začal postupně sbližovat s českým milieu. Jde hlavně o umělce, kteří tam pobývají různě dlouhou dobu a většina z nich se stala naturalizovanými Francouzi. V posledních letech se věnuje zachycování fotografických portrétů Čechů ve Francii v jejich soukromém prostoru. Vytvořil tak unikátní umělecký časosběrný dokument české komunity v Paříži. Tento cyklus fotografií představil v Galerii Prácheňského muzea v roce 2007. Mnozí z portrétovaných v písecké muzejní galerii vystavovali a následně jejich prezentace v těchto prostorách občas trvá.
Karel Steiner vystavil své fotografie na mnoha výstavách v České republice. S podporou Francouzského institutu a Židovské obce v Praze představil svoji velkou retrospektivu v Jeruzalémské synagoze v Praze. České centrum v Paříži rovněž uspořádalo velkou výstavu jeho fotografií, která vzbudila velký zájem českého i francouzského publika. Kromě samostatných autorských výstav se Steiner zúčastňuje různých společných mezinárodních projektů, ve kterých jsou zastoupeni umělci mnoha uměleckých žánrů.
Tato výstava má název: „Prchavý svět polaroidu“. Je to projekt pro všechny milovníky Polaroidu a instantní fotografie vůbec. Písecká výstava bude obsahovat náměty cyklů: zátiší, Amerika, Paříž, Praha a akty. Protože je výstava pořádána jako doprovodný program 13. Mezinárodního studentského filmového festivalu v Písku, uspořádá Karel Steiner pro studenty Filmové akademie workshop reklamní fotografie v prostorách kavárny U Vavřiny v neděli 10. října od 16.30 hodin.
A protože všechno se vším souvisí, je namístě doplnit, že jsme uspořádali s Karlem Steinerem tuto výstavu k poctě a vzpomínce na našeho dlouholetého společného přítele - na žurnalistu a hlasatele rádia Svobodná Evropa a Rádia France, Písečáka, Jiřího Slavíčka. Jednomu z portrétovaných Čechů ve Francii, velkému znalci Paříže, dobrého jídla, vína a především dobrého člověka, nikdy nezapomínajícího na město nad Otavou.
Irena Mašíková Konštantová, prachenskemuzeum.cz, 18.8.2019

Karel Steiner: Prchavý svět polaroidu

prachenskemuzeum.cz
 

Karel Steiner: Prchavý svět polaroidu

person   born
Steiner Karel   7. 1953    

Karel Steiner: Prchavý svět polaroidu

institution, city, address
Prácheňské muzeum v Písku, Písek (Písek), Velké náměstí 114

Karel Steiner: Prchavý svět polaroidu

person   born
Mašíková Konštantová Irena   12. 10. 1950    

Karel Steiner: Prchavý svět polaroidu

podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2014   Karel Steiner - Prchavý svět polaroidu (Výběr z výstav Prácheňského muzea)
  2014   Výstavy Prácheňského muzea 2013