prachenskemuzeum.cz

Renata Štolbová: Madony a andělé

type: autorská
place of exhibition: Prácheňské muzeum v Písku
date of exhibition: 2013/12/04 - 2013/12/31

note:
-
Malé výstavní síně
-
Pro letošní adventní a vánoční čas připravilo Prácheňské muzeum v Písku výstavu známé českobudějovické malířky Renaty Štolbové. Autorka žije a tvoří na Dobré Vodě u Českých Budějovic. Proslula mimo jiné svými cykly moderních křížových cest pro venkovní kapličky právě na Českobudějovicku, ta nejznámější je okolo známého poutního barokního kostela Panny Marie Bolestné od K. I. Dientzenhofera.
Štolbová je zastoupena v českých i moravských galeriích a ve sbírkách v Evropě i v zámoří. Mezi nejčastější motivy jejích obrazů patří biblické výjevy, světci, poutnice a poutníci, andělé, snové krajiny, zátiší… Mimo volné tvorby se věnuje také knižní ilustraci, má za sebou i několik divadelních a loutkových realizací. V Písku dosud vystavovala pouze jednou, před dvanácti lety spolu s několika pražskými výtvarnicemi.
Malé výstavní síně zaplní přes padesát obrazů zejména s vánočními náměty – převažovat budou madony, andělé, svatí, ale autorka zde představí i náměty světské – krajinné nebo zvířecí. Malířka nezapře ani svou inspiraci Bretaní, kam jezdí se skupinou budějovických výtvarníků nebo v posledních letech rovněž Slováckem, které se do její tvorby promítlo převážně zdobností a barevností. „Moje krajiny nejsou čistě místopisné, neohraničuji obrazy: tady končí Bretaň a začíná Pošumaví. Naopak – ovečka z obrazu může být česká, kamenná zídka bretaňská, mně je to ve skutečnosti jedno, odkud který motiv pochází,“ vysvětluje výtvarnice.
Část obrazů vznikla klasickou technikou malby olejem na plátno, v posledních letech však pro sebe malířka objevila kouzlo laminátu, což jsou jakési předem tvarované a následně pomalované desky.
prachenskemuzeum.cz, 19.8.2019

Renata Štolbová: Madony a andělé

prachenskemuzeum.cz
 

Renata Štolbová: Madony a andělé

person   born
Štolbová Franková Renata   2. 6. 1958    

Renata Štolbová: Madony a andělé

institution, city, address
Prácheňské muzeum v Písku, Písek (Písek), Velké náměstí 114

Renata Štolbová: Madony a andělé

person   born
Kouba Jan        
Koubová Klára        

Renata Štolbová: Madony a andělé

podřazený dokument
  published   title (subtitle)
  2014   Výstavy Prácheňského muzea 2013